#circularmonday

Ut med Black Friday – in med Circular Monday.

På måndag den 22 november infaller Circular Monday – motpolen till Black Friday. Kampanjen har på fem år växt till en internationell rörelse som engagerar över 800 företag, organisationer och influencers världen över. Huvudbudskapet är tydligt: välj cirkulära och hållbara alternativ istället för nyproduktion.

Malmö, 2017. Henning Gillberg är vd för företaget Reparera, vars affärsidé är att lappa och laga trasiga kläder, och reagerar på Black Fridays överkonsumtion. Han myntar begreppet White Monday, som i dag bytt namn till Circular Monday. Under en hashtag sprids uppmaningen om att hyra, dela, laga och handla second hand istället för att konsumera nytt. I dag har hashtagen växt till en rörelse världen över.
– Vi gör det enkelt för konsumenten att shoppa med gott samvete och utan att det skadar vår planet, säger Henning Gillberg.

Circular Monday är shoppingdagen för cirkulär konsumtion. Den infaller alltid på måndagen före Black Friday, vilket år 2021 blir den 22 november. På Circular Mondays hemsida listas de företag som erbjuder just cirkulära varor eller tjänster. År 2017 deltog ett trettiotal svenska företag och i år förväntas 820 företag, organisationer och influencers engagera sig.

Ett av de företag som är listade på webbplatsen är förstås Myrorna. Hos oss är varje dag cirkulär. Vi är störst när det gäller att samla in kläder och prylar som kan återanvändas. Genom att handla och skänka det du inte längre använder till oss på Myrorna, kan vi tillsammans förbättra vår miljö. Hela vårt överskott går dessutom till att hjälpa människor som lever i utsatthet. Handla hållbart för både planeten och medmänskligheten.

Planeten har inte råd med fler shoppingdagar.

Forskningen är solklar: människor blir inte lyckliga av att äga fler prylar. Planeten har inte heller råd med att vi fortsätter tära på jordens resurser i den takt vi gör nu. Bara svenskarna måste minska sina koldioxidutsläpp från 10 ton till under 1 ton per person och år, innan år 2050 för att klara målen i Paris-avtalet.

Den cirkulära ekonomin beräknas kunna frigöra upp till 1 800 miljarder euro på den europeiska marknaden. Samtidigt visar undersökningar att svenskar hellre kastar kläder i soporna än att laga dem. Vi slänger 7,5 kilo textilier per person och år bland hushållssoporna och 60 procent av kläderna som slängs är hela och rena.

Vid sidan av, ökar e-handeln år efter år. Men faktum är att vi ångrar en tredjedel av allt vi köper online och inte sällan skickas det utomlands för att packas om, vilket leder till onödiga transporter. Insikten om att vi alla behöver ändra vårt konsumtionsbeteende har satt igång debatten om ”köpskam”.
– Vi på Circular Monday vill inte dra skam över någon, utan försöker istället att lyfta alternativ. Vi marknadsför idén om cirkulär konsumtion som ett enkelt och hållbart val istället för att peka finger, säger Ronja Karvinen, organisatör för Circular Monday Sverige, som dagligen arbetar för att motivera och bjuda in företag till rörelsen.

Ronja Karvinen, organisatör för Circular Monday Sverige.

Trendutveckling bland framtidens generationer.

Yngre generationer har förstått att cirkulär konsumtion är rätt väg att gå. En undersökning visar att generation Y eller ”millennials”, som är födda mellan 1980 och 1995, och generation Z, som är födda mellan 1996 och 2010, har klimatförändringar och miljöfrågor högst upp på agendan. Upp emot 80 procent av de tillfrågade tycker att det är extremt eller väldigt viktigt att företag inför riktlinjer för att främja miljön.
– Bland de yngre generationerna finns en stor miljömedvetenhet. De kör elscootrar, hyr lägenheter via airbnb och handlar second hand. Det är coolare än att köpa nytt i många kretsar. Att äga någonting hänger inte lika mycket ihop med vår status längre. Idén om ägandeskap håller på att förändras, säger Ronja Karvinen.

Ronjas tre tips till cirkulär konsumtion:

1, Utmana dig själv med frågan ”vad köper jag ofta, som jag kan hitta begagnat istället?”.

2, Reparera varor när de går sönder. Det är till exempel både smidigt och prisvärt att ta sin trasiga jacka till en sömmerska istället för att köpa en ny.

3, Prova på att hyra/låna produkter! Flera företag driver till exempel uthyrning av verktyg, så som borrmaskiner. Det hjälper dig att spara både pengar och förvaringsutrymme.

Sagt om Circular Monday:

– Det vi gör är att vi aktiverar individer och visar upp cirkulära alternativ till gemene person. Vi är inte ett jippo för de redan frälsta, utan snarare ett jippo för gemene person så att de får en insikt om vilka företag man kan shoppa begagnat från, var man kan laga eller var man kan hyra, säger Henning Gillberg, initiativtagare av Circular Monday.

– Circular Monday kan hjälpa dig att konsumera utan köpskam eller dåligt samvete då cirkulär konsumtion bidrar till att rädda planeten. Cirkulär ekonomi är framtiden och därför står vi bakom Circular Monday. För varför ska vi följa strömmen, när vi tillsammans kan starta vågen?” säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för Föreningen Medveten Konsumtion och arrangör av Circular Monday.

– Genom att delta på Circular Monday kan du hjälpa till att häva de negativa konsekvenserna som den ökade konsumtionen leder till. Den påverkar vårt klimat och djur och natur i högsta grad. Läget är kritiskt och genom att exempelvis handla mindre och hyra maskiner när du behöver, reparera det du redan har så kan du som privatperson vara med vända den negativa utvecklingen, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF Sverige.