Claes Moser guidar dig i jakten på årets second hand-julklapp – tavlan!

Årets second hand-julklapp har utsetts av Myrorna och det är tavlan! Claes Moser är konstälskaren och konstexperten, känd från SVTs Antikrundan, som hoppas att uppsvinget för second hand under hösten gör att fler får upp ögonen för potentialen i alla second hand-varor som finns där ute. Inte minst konstverken.

I sin egen samling har han omkring 500 tavlor och ett bibliotek bestående av 6000 konstböcker – resultatet av ett livslångt intresse och arbete. Att hitta den perfekta tavlan är en konstart i sig, oavsett om man är en rutinerad second hand-shoppare eller ny på område menar han.– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss. Och det går i rätt riktning, idag är vi öppna för att handla alla typer av produkter second hand, säger Claes Moser.

När du ska ge dig ut i våra butiker och webbshop för att hitta årets second hand-julklappar följer nu Claes Mosers tips på hur du kan tänka och göra.

Fem tips i jakten på julklappstavlan:

1. Ut och pröva dina vingar
När du ger dig ut på en second hand-runda, laborera så fritt du kan. Ha gärna ett mål med rundan, men utan att känna att du måste göra ett fynd. Till slut hittar du något som du blir intresserad av. Ibland får du med dig en tavla hem som du inte gillar – men vet du vad, det är inte värre än att du säljer den igen!

2. Inspektera baksidan
Vänd på tavlan och fråga dig om den håller för att hänga på en vägg. Har den ordentlig upphängning eller ett enkelt papperssnöre? Är den skadad på något vis? Finns det annan information som kan ge ledtrådar om tavlan? Ofta är baksidorna fulla av information, som spännande etiketter eller signaturer.

3. Ta en närmare titt
Har motivet skador eller har ramen påtagligt slitage? Det är viktigt att besiktiga föremålet innan du köper det. Titta ur alla vinklar – ju mer du vrider och vänder och tar på saker, desto mer lär du dig. Börjar färgen släppa på en målning, ramen är trasig eller tavlan blivit utsatt för fukt kanske man ska tänka till en och två gånger innan man slår till.

4. Våga patina
Jag är förlåtande för patina – det är en del av livsresan för en tavla. Därför kan jag alltid tänka mig att hänga upp en tavla den trots att den är lite bedagad. Det är vackert med ting som kan åldras!

5. Dokumentera mera
På second hand och loppis, i stan eller utmed landsvägen, kan du göra fantastiska fynd bortom nätauktionerna. Men be om kvitto och ställ många frågor om verket. Om det visar sig att föremålet har en historik, är kvittot en del av den. Dessutom är kvittot ett viktigt konsumentskydd. Fota din tavla och skriv upp vem som har målat den. Om vi ger tavlorna ett långt liv och en historia så lever kunskapen vidare.

Läs även hans tips om hur du också tar hand om dina tavlor så att de håller många år framöver!Handla dina tavlor i våra butiker eller i vår webbshop! Har du tavlor du tröttnat på är du välkommen att lämna in dem till oss.

Följ vårt konto @myrorna på Instagram för att ta del av fler inspirerande historier, samarbeten och daglig inspiration. Vi ses!

(Foto: Jakob Johansson)

Relaterat

Myrornas kunder gav mer än någonsin under december!

Myrornas kunder gav mer än någonsin under december!

Under Myrornas julkampanj kunde alla som handlar på Myrorna även välja att lägga till 2 kronor som skulle bli ett extra bidrag till…

Läs mer


Elsa Billgrens second hand-klappar!

Elsa Billgrens second hand-klappar!

Förra veckan besökte Elsa Billgren en av våra butiker i Stockholm för att köpa julklappar till sina nära och kära. Den här veckan…

Läs mer


Hållbara julbord – såklart!

Hållbara julbord – såklart!

Julens månad är snart här så låt oss prata dukning! Den är ju nästan lika viktig för stämningen, samvaron och matupplevelsen som själva…

Läs mer