Gör dina egna ljus av ljusstumpar!

I mörkare tider är det härligt att ljusa upp tillvaron med tända ljus, men vad gör man med alla ljusstumpar som blir över? Jo, spara dem och gör nya ljus i second hand-fyndade burkar, urnor, krukor, vaser, glas eller något annat fint! Vi har massor att välja på i våra butiker och i vår webbshop som kan passa som behållare för dina ljus! Häng med och läs om hur du går tillväga!

Du behöver:

  • Ljusstumpar av stearin.
  • Ljusvekar (finns att hitta i hobbyaffärer).
  • Grillpinnar eller glasspinnar.
  • En metallbunke eller kastrull för stearinsmältning.
  • Soppslev för ljusmassan.
  • Burkar, urnor, vaser, krukor, koppar, muggar etc.

Hos oss på Myrorna hittar ni både kastruller, slevar och massor av fina behållare att göra dina ljus i.

Gör såhär:

Börja med att täcka din arbetsyta med tidningspapper eller liknande för att slippa stearinfläckar. Sätt metallbunken eller kastrullen i ett varmt vattenbad på spisen. Smält ljusstumparna långsamt på medelvärme. Det är viktigt att det inte kommer något vatten i ljusmassan, så se till att vattnet i vattenbadet inte kokar för mycket.

Rör runt i ljusmassan så smälter stumparna fortare. När du har en klar ljusmassa utan stearinklumpar fiskar du försiktigt upp alla ljusvekar.

Fixera ljusvekarna i dina behållare med hjälp av grillpinnar eller glasspinnar som stöd för ljusveken. Detta för att veken inte ska trilla åt sidan när du häller i den smälta ljusmassan.

Häll försiktigt i ljusmassan med hjälp av soppsleven och låt ljusmassan stelna. Låt stödpinnarna vara kvar som stöd tills ljusen stelnat. Klipp ner veken till en längd på ca 1 cm innan du tänder ljuset. Om veken är för lång kan den börja sota.Njut av dina fina ljus och att du tagit tillvara på värdefullt stearin! Allt för en ljusare och mer hållbar framtid!

Tagga @myrorna

Relaterat

Myrornas kunder gav mer än någonsin under december!

Myrornas kunder gav mer än någonsin under december!

Under Myrornas julkampanj kunde alla som handlar på Myrorna även välja att lägga till 2 kronor som skulle bli ett extra bidrag till…

Läs mer


Årets second hand-julklapp 2022 är: Tavlan!

Årets second hand-julklapp 2022 är: Tavlan!

Myrorna kan stolt presentera årets second hand-julklapp som är tavlan! Se när Myrornas marknads- och kommunikationschef Åsa Blomberg presenterade årets second hand-julklapp i…

Läs mer


Hållbart mode för vinterns alla fester!

Hållbart mode för vinterns alla fester!

Handla dina outfits för vinterns alla fester och glittra till vardagen! Hos oss på Myrorna hittar du unika, plånboksvänliga och klimatsmarta plagg att…

Läs mer