Så tar du hand om din tavla – konstexperten Claes Moser tipsar!

Har du hittat den perfekta tavlan second hand? Grattis! Oavsett om du hittat en riktig skatt eller personlig favorit är det klokt att ta väl hand om din tavla. Men vilket inomhusklimat är bäst, vilken ram passar till, och hur rengör man tavlan utan att skada den? Här ger Claes Moser sina fem bästa tips på hur du bäst tar hand om din second hand-tavla och ger den ett långt liv.

– Varje år när vi spelar in Antikrundan kommer det människor som varit på loppis eller antikaffär och köpt en tavla de gillar. Väl hemma har de börjat misstänka att de hittat en skatt, säger konstexperten Claes Moser.

5 tips för hur du tar hand om din tavla:

1. Inomhusklimatet spelar roll.

Klimatet i ditt boende påverkar hur din tavla mår. Om du har ett inomhusklimat med mycket fukt eller hög värme påverkar det hur dina tavlor mår. Luften ska vara lagom varm och lagom torr!2. Satsa på en gammal ram!

Att ta hand om sin tavla och ge den en vacker ram är klokt. Jag tycker alltid att man ska försöka bevara en bra originalram. Men om originalramen är trasig måste den givetvis bytas ut. Leta gärna efter begagnade ramar – tavlor mår oftast bättre i äldre ramar. Om måtten inte stämmer kan du lämna in den hos en rammakare och skära om den.3. Alltid dammvippa – aldrig vatten!

En dammvippa är ett bra redskap för att damma tavlorna. Men använd aldrig vatten eller rengöringsmedel på din tavla! Det kan lösa upp färgen och skada tavlan.

4. Gå till en konservator.

En lite luggsliten tavla är inte hela världen, men om tavlan är riktigt sliten eller smutsig kan du gå till en konservator. En duktig taveldoktor kan göra underverk, med det kostar.5. Rengör med deg!

Har man en smutsig oljemålning hemma finns en gammal medeltida metod att ta till – baka frallor! Knåda till en spänstig deg, rulla försiktigt degen över målarduken. Degen samlar upp skräp och damm på ett milt sätt. Men kolla först att färgen sitter fast, om färgen börjat lossna är det en konservator som gäller!

Om du ännu inte har hittat någon tavla eller bara vill ha experttips berättar Claes hur du ska gå tillväga när du letar efter tavlor i våra butiker i den här artikeln. Handla dina tavlor i våra butiker eller i vår webbshop! Har du tavlor du tröttnat på är du välkommen att lämna in dem till oss.

Följ vårt konto @myrorna på Instagram för att ta del av fler inspirerande historier, samarbeten och daglig inspiration. Vi ses!

(Foto och film av Jakob Johansson)

Relaterat

Ett presentkort som bidrar till världens bästa jul. ❤️

Ett presentkort som bidrar till världens bästa jul. ❤️

Med Myrornas presentkort ger du inte bara mottagaren möjlighet att fynda härliga prylar och plagg – du bidrar faktiskt också till en bättre…

Läs mer


8 av 10 vill handla julklapparna second hand!

8 av 10 vill handla julklapparna second hand!

Att handla sina julklappar second hand är klokt för plånboken och snällt för klimatet. Nu visar en ny undersökning från oss på Myrorna…

Läs mer


Claes Moser guidar dig i jakten på årets second hand-julklapp – tavlan!

Claes Moser guidar dig i jakten på årets second hand-julklapp – tavlan!

Årets second hand-julklapp har utsetts av Myrorna och det är tavlan! Claes Moser är konstälskaren och konstexperten, känd från SVTs Antikrundan, som hoppas…

Läs mer