Fyndsommaren – så gör du för att fynda bäst i sommar!

När sommaren kommer och ledigheterna börjar så börjar fyndsommaren. Tidningar och sociala medier fylls av rapporter av bästa second hand-fynden, loppiskartor och tips. Men hur gör folk? Hur hittar man något fint bland alla grejer? För oss är det fyndsommar året runt, så vis av vår erfarenhet så listar vi här våra bästa tips för dig som är nybörjare!

Smalna av jaktbytet

Det går inte att gå in i en butik eller ett långt auktionsbord och bara scanna av ALLT. Ska du granska varje låda med bestick, titta på varenda gammal mässinggrej och sortera bland porslin kommer du bli utmattad innan du ens hittat något. Och även om det gömmer sig mängder av fynd som skulle vara fint hemma hos dig så kommer du inte vara inspirerad nog för att se det. Därför gäller det att ha gjort en strategi INNAN du går på fyndjakt!

Färgat glas

Vad tycker du är fint? Till exempel är det fasligt populärt med färgat glas nuförtiden och det gör sig fint i grupp i ett fönster. Då kan du bestämma dig för att hålla utkik efter vaser, flaskor, skålar i glas. Eller ännu mer distinkt – färgat glas. Kanske vill du ha i samma färgskala till och med, som kanske rökfärgat glas. Då har du helt plötsligt en tydlig strategi och något att fästa ögonen vid. När du sedan kommer till en butik så letar du efter allt av glas/färgat glas/rökfärgat glas. När du hittar det så bedömer du om det är något att ha eller inte.

färgat glas

Mässing

Mässing är den av metallerna som står sig och nu börjar det bli mer utmaningar att hitta fina mässingsprylar. Fyndsommaren bjuder däremot på ett fantastiskt tillfälle att samla på sig till exempel mässingsljusstakar. Reser du runt i Sverige och har möjlighet att besöka flera Myrorna eller andra second hand-butiker, auktioner och loppisar så kan du få ihop en ansenlig samling lagom till höstmörkret. Priserna på Myrorna ligger på runt 15-25 för de små och mellan 45-150 för de stora.

Porslin med tema

Kanske vill du komplettera en gammal fin retroservis, och då har du en utmaning! Fyndsommaren kan bjuda på en tallrik här och såssnipa där. Men det blir få fynd och inte så jätteroligt – man vill ju gärna ha en belöning med sig hem så att ha med sig ett annat kul tema som är lite enklare är alltid kul. På tema tallrikar och servis så är udda tallrikar med tema ett förslag. Bestäm dig för en färg, till exempel blå, och välj tallrikar med olika mönster men i samma färg. Eller bestäm dig för ett mönstertema som till exempel ränder eller blommor och leta efter det. Då kan du få ihop en fin samling som blir en personlig och fin dukning på sensommarfesten eller höstmiddagen. På Myrorna har vi tallrikar från 10 kr, men är du ute efter ett eftertraktat vintageporslin så kan priserna gå upp en hel del.

Design

Vill du ha saker av en specifik designer eller tillverkare? Då gäller det att läsa på lite och ha koll så att du vet ungefär vad du ska leta efter. Kan det vara till exempel en keramiker? Då blir det till att vända på keramikvaser och läsa stämplar. Kräver lite mer arbete, men inte omöjligt! Här hittar du Sköna hems sammanställning av flera designer.

Lisa larson

Var alltid öppen för saker du tycker om

Sedan finns det ju mängder av andra saker man kan samla på och leta efter. Det är det fina med second hand, att det finns något för alla! Kanske är det figuriner med djurmotiv som får ditt hjärta att klappa? Kanske är det virkade grytlappar? Dessutom, även om du har ett fast tema du letar efter så finns det stora möjligheter att du hittar något annat som du blir kär i. Slå till! Bättre att våga köpa och sälja vidare sedan om du ångrar dig. Imorgon finns den inte kvar.

Vad är ett fynd?

Vad som är ett fynd är personligt. Det kan till exempel vara att hitta något riktigt fint eller att hitta något riktigt billigt. Ju mer man vill ha något ju högre pris kan man tänka sig och vice versa. Oavsett vad som är ett fynd för dig så är det känslan av att göra fynd som är viktigast! Fundera på vad som ger dig den härliga känslan i magen. Kan det vara att hitta något riktigt fint? Att hitta en designad produkt som det finns få av? Är det att hitta designprodukter bland kitschiga lågprissaker eller är det att hitta en jättefin glasvas för en tjuga? Bara du vet vad som är ett fynd för dig.

Här hittar du alla våra butiker!

Relaterat

Tre starter packs för den kompletta sommaren – vilken behöver du?

Tre starter packs för den kompletta sommaren – vilken behöver du?

The passa-på-nu-för-sommaren-är-kort starter pack Sommaren är kort – ta tillvara på varje soltimme. Inred balkongen eller uteplatsen som din personliga sommaroas. Här finns…

Läs mer


Inredningstrenden alla söker just nu – det är färgen som gäller i våra hem i höst!

Inredningstrenden alla söker just nu – det är färgen som gäller i våra hem i höst!

I våra inredningsbutiker ser vi just nu en stor efterfrågan på färg! Rosa har kommit stort i höst, men på just glas och…

Läs mer


Mässing fortfarande mest populärt i inredning – men vågar du hoppa på nya metalltrenden?

Mässing fortfarande mest populärt i inredning – men vågar du hoppa på nya metalltrenden?

Mässing har varit den mest populära metallen i flera år och har verkat svårslagen. Men även om vi inte kan se att intresset…

Läs mer