Helt, rent och användbart. Svårare än så är det inte att lämna in till oss på Myrorna. År 2021 tog vi emot 10 000 ton kläder, textil och inredning.
– Man ska ge saker som man själv skulle kunna tänka sig att köpa. Det behöver inte vara dyra saker. Men helt, rent och i ett sådant skick att någon skulle kunna tänka sig att betala för det, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef hos oss på Myrorna.
Det är tyvärr inte helt ovanligt att vi får in både trasiga och smutsiga kläder i våra insamlingsboxar. Vi ser därför helst att man lämnar in sina saker direkt i våra butiker, hos någon av klädkedjorna vi samarbetar med eller på bemannade återvinningscentraler.Vad kan du lämna in – och inte?
Exempel på saker som du kan lämna in till oss på Myrorna:
Hela och rena kläder, möbler, tavlor, leksaker, böcker, glas, porslin, husgeråd, elartiklar och sport- och fritidsartiklar. Läs mer om hur du kan göra för att lämna in till oss här.
Exempel på saker som vi inte tar emot:
Uppslagsverk, vhs-filmer, tjock-tv, videoapparater, lysrör och glödlampor, pälsar från utrotningshotade djur, pianon, sänggavlar, vävstolar, farligt avfall, flytvästar, bilbarnstolar, plastleksaker som är äldre än tio år, vitvaror, byggmaterial, däck/fälgar och knivar/vapen.
Så här sorterades sakerna:
Kläder och andra textilier: 8,4 procent till egna butiker, 81,6 procent till export, 10 procent till energiåtervinning, 0 procent till deponi.
Inredning: 36,5 procent till egna butiker, 8,5 procent till export, 45 procent till material- och energiåtervinning, 10 procent till deponi.
Myrornas överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete, ungefär 30 miljoner kronor per år. Läs mer här.