Hållbarhetsprojekt för att hålla ordning i garderoben

 7 av 10 svenskar använder bara hälften, eller mindre, av kläderna i sin garderob. Nu har Myrorna fått finansiering från Vinnovas Innovationsprogram för att tillsammans med Beteendelabbet få till en beteendeförändring. Det innebär att med hjälp av metoden nudging få fler att rensa hemma. Projektet heter RE:Use Kit.

Att få fler att återanvända är en del av vårt uppdrag. En stor del av vår verksamhet handlar om att hitta vägar att öka svenskarnas förmåga att både skänka second hand och att köpa second hand istället för nytt. Vårt nya samarbete med beteendestrateger för att ta reda på hur vi kan underlätta för våra givmilda kunder är otroligt intressant. Vi hoppas på många nya insikter som på sikt kan rädda världen.  

RE:Use Kit
7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob. Trots det gallrar vi sällan bland galgarna. För 6 av 10 dröjer det ett år eller mer mellan garderobsrensningarna. Vårt och Beteendelabbets ”RE:Use Kit” berättar vad ägaren är redo att ge bort. En klassisk nudge. Nudging handlar om att påverka folks beteende i en önskvärd riktning utan att behöva ta till piska eller morot. Istället görs valet enklare, så det blir lätt att göra rätt.

– Vårt RE:Use Kit visar hur inaktiv garderoben faktiskt är! Mycket av det som finns i garderoberna är sådant som aldrig används. Varför inte skänka det, då? Vi tror att det till viss del beror på det som inom psykologin kallas för ”förlustaversion”. Många års forskning visar att man tenderar att känna ett starkt motstånd till att lämna ifrån sig saker, förlusten svider mer än dubbelt så mycket som vinsten. Så vi behöver tydliggöra vinsten – ett spännande exempel på nudging! säger Ida Lemoine, VD på Beteendelabbet.

Inom ramen för de strategiska innovationsprogram som Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar har Myrorna och Beteendelabbet fått finansiering för sitt ögonöppnande återvinningskit. Pengarna ska gå till att ta fram en första prototyp, som en utvald grupp ska testa i sin vardag.

Om Beteendelabbet
Beteendelabbet är Sveriges första Beteendebyrå. De hjälper individer att gå från vilja till handling. Genom att kombinera psykologi, beteendeekonomi och design, kartlägger och förändrar de beteenden – med mätbara resultat. Beteendelabbets expertkunskap i beteendedesignhjälper organisationer att förstå mänskligt beslutsfattande och hur de kan designa beslutsmiljöer som hjälper deras kunder att göra mer hållbara val för sig själva och planeten.

Tagga @myrorna

Relaterat

Påskduka med Mosebacke!

Påskduka med Mosebacke!

Sebastian Bergström, mer känd som @mosebacke på Instagram, har i samarbete med oss tagit fram en inspirerande dukning till en påskfrukost som är…

Läs mer


Bättre begagnat med Plan B-podden!

Bättre begagnat med Plan B-podden!

I samarbete med kreatörerna och inspiratörerna från Klimatklubben Maria Soxbo och Emma Sundh släpps idag avsnittet ”Bättre begagnat” i deras podcast Plan B-podden.…

Läs mer


Månadens butik: Hög standard i shoppingens högkvarter!

Månadens butik: Hög standard i shoppingens högkvarter!

Varje månad uppmärksammar vi någon av våra butiker som bjuder på någonting extra. I juni ligger fokus på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. I…

Läs mer