Bättre begagnat med Plan B-podden!

I samarbete med kreatörerna och inspiratörerna från Klimatklubben Maria Soxbo och Emma Sundh släpps idag avsnittet ”Bättre begagnat” i deras podcast Plan B-podden.

I avsnittet medverkar vår marknads- och kommunikationschef Åsa Blomberg och dessutom delar stylisten, modevetaren och en av våra senaste samarbetspartners Monika Kichau med sig av sina bästa tips för att bli en vass second handshoppare!

Tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo diskuteras alla tänkbara aspekter av begagnat. Till exempel att det köps 14 kilo nyproducerade textilier per person varje år. Det motsvarar ett helt sprillans nyproducerat plagg i veckan. Däremot köps det bara 0,8 kilo begagnade textilier.

Fotograf: Maria Soxbo

Second hand i första hand!

Att skänka till second hand är bra, särskilt om en skänker rena, hela plagg som har ett andrahandsvärde. Den riktiga klimatgärningen gör man däremot när man handlar second hand istället för nytt. En enda nytillverkad jacka har nämligen större klimatpåverkan än 397 st second handjackor. Detta enligt Återbruksbarometern 2019.

Vi gör alltså inte en klimatgärning bara genom att rensa och skänka till second hand, även om det förstås är bättre än att kasta fungerade plagg och grejer. Klimatgärningen görs när vi börjar handla begagnade kläder, möbler och prylar istället för att köpa dem nya.

Fotograf: Maria Soxbo

80 % av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktionen. Med andra ord sänker vi vår garderobs klimatpåverkan med 80 % om vi håller oss till begagnat.

I avsnittet pratas det även om hur inredningsbranschen växer så det knakar, inte minst under pandemin. Att vår sorteringscentral började få in massor av produkter från ett lågprismärke inom inredning redan efter en vecka efter lanseringen av samma märke på den svenska marknaden. Att folk helt enkelt skänkte bort de saker de nyss köpt.

Det diskuteras även kring faktumet att billiga saker inte får så stort affektionsvärde. Den nyproducerade, billiga tröjan blir ett engångsplagg och kuddfodralet från lågprisvaruhuset kan bytas ut efter en vecka.

Fotograf: Maria Soxbo

I poddavsnittet vänds och vrids det också på fenomenet att exakt samma grej kan ses som ohygieniskt eller sunkigt i en kontext, men superlyxigt i en annan – som begagnade lakan. Många skulle kanske inte köpa lakan second hand men checkar gärna in på hotell och kryper ner i den nybäddade sängen utan att ägna en tanke åt att kanske hundratals främlingar legat i samma lakan före oss.

Vad är “fräscht” egentligen? Det nyproducerade med stora utsläpp, mängder av kemikalier, fabriksarbetares dåliga löner och arbetsförhållanden? Eller att använda saker som bevisat sin kvalitet, som har försvinnande lågt klimatavtryck och som värnar om vår planet?

Fotograf: Emma Sundh

Emma Sundh och Maria Soxbo om de största fördelarna med att köpa begagnat:

  • Vi slipper kemikalierna som kläderna är behandlade med då de har tvättats ur av tidigare ägare. Värdefullt i synnerhet när det gäller barnkläder och bäddtextilier.
  • Vi behöver inte bli materialproffs och lära oss skillnaden mellan viskos, tencel, polyester och bomull – för så länge vi köper begagnat spelar materialet ingen roll!
  • Våra pengar räcker längre, så vi har råd att sätta pricken över i:t på vår stil och låta begär styra utan dåligt samvete.
  • Vi kan ofta hitta unika kläder, som sytts upp i ett exemplar, som är handsydda, måttbeställda och av fantastisk kvalitet. Vad hade det kostat att låta sy upp motsvarande plagg idag?

Lyssna på avsnittet här, följ @planbpodden på Instagram och läs mer om avsnittet i Plan B-podden på Maria Soxbos blogg och på Emma Sundhs blogg!

Relaterat

#myrornastil presenterar: Rebecka Luhmer Berglund

#myrornastil presenterar: Rebecka Luhmer Berglund

Rebecka Luhmer Berglund är personen bakom det fina Instagramkontot @hemmahosbecka. Hon visar upp sitt personligt inredda hem med bilder och korta filmer som…

Läs mer


Elsa Billgren bjuder in till sommarfest med second hand-dukning!

Elsa Billgren bjuder in till sommarfest med second hand-dukning!

I samarbete med oss på Myrorna har Elsa Billgren dukat upp till sommarfest i sin fina lada på Gotland! Här blev det grillade…

Läs mer


Modemedveten med Monika Kichau!

Modemedveten med Monika Kichau!

Till vårens första modekampanj har vi bjudit in Monika Kichau, stylist, modevetare och stilinspiratör! Bland Monikas stylistuppdrag räknas Gokväll i SVT där hon…

Läs mer