10 ton kläder dagligen – så fungerar sorteringen.

Det sägs att vi är på väg mot en återbruksrevolution. Begagnathandeln ökar – något som märks hos oss. Varje dag landar 10 ton kläder hos sorteringen. Vi följde plagget från inlämning till försäljning.

Nyligen besökte livsstilsmagasinet MissVEGO vår sortering för kläder ute i Tungelsta, söder om Stockholm. Där jobbar närmare 30 personer, varav några har arbetspraktik, med att ta emot 10 ton kläder varje dag. Under pandemin har de haft mer att göra än vanligt. Mycket hemmatid har resulterat i att många har rensat sina garderober och således skänkt kläder till oss.

Två fokusområden på Myrorna är att jobba för hållbarhet och få fler att återvinna samt att bidra till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Överskottet av försäljningen går till att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Yngre generationer ska öka framtidens begagnathandel

Detaljhandeln omsätter totalt 20 miljarder kronor årligen och bara 2 procent rör begagnathandeln. Men prognosen talar för att siffran kommer att öka. Begagnathandeln fortsätter nämligen växa varje år, konstaterar Svensk Handel i årets upplaga av rapporten ”Läget i handeln”.

De yngre generationerna handlar mer kläder, prylar och möbler second hand än äldre. Kundundersökningar visar att två av tre konsumenter köpt en begagnad detaljhandelsvara under det senaste året och av dessa konsumenter var fyra av fem i ålderskategorin 18-29 år. Genomsnittskonsumenten som handlar begagnat gör omkring fyra inköp om året.

Begagnathandeln förväntas öka sin omsättning med 1,5 miljarder om året de kommande åren.

Passerar flera stationer i sorteringen

Kläderna kommer från boxtömningar, återvinningscentraler och butiker. Kläder som kommer in från butiker är generellt de finaste. Första anhalten för plagget är grovsorteringen. Där sorteras kläderna i olika kategorier.

– I första sorteringen sorteras 80 procent ut för att skickas vidare på export, då det helt enkelt är sådant som inte går att sälja i Sverige, säger gruppchefen Andreas Holmberg till MissVEGO.

I Sverige finns omkring 1 000 fysiska second hand-butiker. Myrorna har 31 butiker och en webbshop.

Efter den första gallringen åker resterande plagg upp en våning och hängs upp på galgar. Även här kategoriseras plaggen enligt dam, herr, design och personligt. Personalen håller ögonen öppna efter så kallade prio-plagg – det vill säga lite lyxigare plagg som kan säljas i vår webbshop till ett högre pris. Efter att plaggen passerat prissättningen, där värderaren märker plaggen efter en särskild prismix, skickas de till butikerna.

”Sverige är sämst i Europa på att handla second hand, vi är betydligt bättre på att lämna in” säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Livsstilsmagasinet MissVEGO beskriver besöket på sorteringen i Tungelsta som både skrämmande och inspirerande. ”Vår konsumtion är galet hög” skriver reportern. Läs mer om upplevelsen på MissVEGOS webbplats.

Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att lämna in till oss. Här kan du hitta din närmsta butik och här hittar du vår webbshop.

Välkommen in till oss för att handla hållbart och bidra till en medmänskligare värld. Tillsammans gör vi skillnad.

Foto: Ronja Willners.

Relaterat

Handla från Myrorna i femton av MQ MARQETS butiker!

Handla från Myrorna i femton av MQ MARQETS butiker!

Tillsammans med MQ MARQET ökar vi nu tillgängligheten för att handla second hand! Nu har du möjlighet att handla delar av Myrornas sortiment…

Läs mer


Månadens butik: Studenternas hemvist i Linköping!

Månadens butik: Studenternas hemvist i Linköping!

Varje månad uppmärksammar vi en butik som har utmärkt sig lite extra. I augusti ligger fokus på Platensgatan 6 i Linköping. I ett…

Läs mer


Aktivera midsommarklänningen med Hållbara Sara!

Aktivera midsommarklänningen med Hållbara Sara!

Ni vet den där ljuvliga midsommarklänningen som bara hänger i garderoben i väntan på midsommar? Vet ni vad, vänta inte! Ta fram den,…

Läs mer