Hos oss på Myrorna hittar ni både kastruller, slevar och massor av fina behållare att göra dina ljus i.
Börja med att täcka din arbetsyta med tidningspapper eller liknande för att slippa stearinfläckar. Sätt metallbunken eller kastrullen i ett varmt vattenbad på spisen. Smält ljusstumparna långsamt på medelvärme. Det är viktigt att det inte kommer något vatten i ljusmassan, så se till att vattnet i vattenbadet inte kokar för mycket.
Rör runt i ljusmassan så smälter stumparna fortare. När du har en klar ljusmassa utan stearinklumpar fiskar du försiktigt upp alla ljusvekar.
Fixera ljusvekarna i dina behållare med hjälp av grillpinnar eller glasspinnar som stöd för ljusveken. Detta för att veken inte ska trilla åt sidan när du häller i den smälta ljusmassan.
Häll försiktigt i ljusmassan med hjälp av soppsleven och låt ljusmassan stelna. Låt stödpinnarna vara kvar som stöd tills ljusen stelnat. Klipp ner veken till en längd på ca 1 cm innan du tänder ljuset. Om veken är för lång kan den börja sota.
Njut av dina fina ljus och att du tagit tillvara på värdefullt stearin! Allt för en ljusare och mer hållbar framtid!