Så hanterar vi gåvorna

Vår affärsidé bygger på att vi får gåvor i form av kläder och prylar från människor som vi sedan säljer. Vi tar emot det mesta som vi vet att andra människor vill köpa.

Innan kläder och prylar finns i butiken har de först gått igenom en lång process. Vi samlar in saker på återvinningscentraler, i våra butiker och klädboxar som finns utställda runtom i landet. På vissa orter erbjuder vi oss även att hämta gåvor hos privatpersoner och företag.

Sortering efter produkt och säsong

Vi kör gåvorna till våra produktionsanläggningar för sortering och prismärkning. Allt sorteras noggrant. Kläderna hängs på galgar och får ett pris. Prylarna sorteras i olika grupper – bland annat böcker, tavlor, elprodukter, glas och porslin. Sortimentet anpassas efter säsong, trender och mode. Det som inte passar för stunden hamnar på lager i väntan på rätt tid. Skridskor och julgransfötter på sommaren funkar inte. Inför en ny säsong eller en kampanj förser vi butikerna med ett bredare sortiment av exempelvis festkläder, vinterplagg eller jeans.

Värdering av second hand

Våra värderare på sorteringsanläggningarna gör ett väldigt viktigt arbete. Tack vare många års erfarenhet och stor kunskap av att värdera saker kan de oftast sätta rätt pris på alla gåvor som strömmar in.

Återanvändning och återvinning

Därefter skickas de ut till våra butiker. Vi samlar in mycket mer än vad det finns en marknad för att sälja i Sverige. Därför återanvänds och återvinns en stor del utomlands. En liten del går till förbränning.

De flesta butiker har samma slags sortiment, men kläderna och prylarna som säljs finns för det mesta bara i ett exemplar.

Överskottet från försäljningen av gåvorna går till socialt arbete

Att vi ska få till ett överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete är en del av vårt uppdrag. Idag finansierar vi ca 1/3 av deras sociala arbete. Läs mer om vad som händer med pengarna här.