Så gör du: Blå skåpet från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

blå skåp

God kvalitet på möblerna men ibland hopplöst daterade i uppsynen. En modellstudie i olja fick ligga som grund till Sanna Evers inspiration när hon tog sig an ett skåp i gustaviansk stil med tråkig färg. Plötsligt hade vi ett statement-skåp att ställa vackra saker på.

”Skåpet i gustaviansk stil var i gott skick men målat i en dov lite tråkig brun lasyr. I oljemålningen fanns några penseldrag av en vacker mörkt blå färg som gav svaret på skåpets kommande uttryck. Mot den varmt gula väggen fick skåpet också ett helt nytt liv, en ny skepnad.” – Sanna Evers

Före

Före bild diy

Sannas Upgrade

Utifrån en vacker modellstudie, svenska landskap och svensk design skaffade Sanna inspiration och letade bland Caparols kulörer tills hon föll för Lazur 70, en matt lackfärg. Som bakgrund till skåpet valde hon den härligt gula Palazzo 345.

Caparol har färger som gör det möjligt att måla på de flesta ytor. De flesta av möblerna som Sanna har målat om är behandlande på ett eller annat sätt, framför allt lackade eller målade.

Så gör du:

  1. Tvätta först av stolarna med målartvätt. Det är viktigt att få bort allt smuts, fett och kladd.
  2. Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
  3. Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta. Har färgen eller lacken lossnat och flagnat på vissa ställen är det viktigt att avlägsna dessa med antingen slippapper eller en färgskrapa. Slipa sedan ytan matt med ett fint slippapper. Sitter färgen bra och utan flagor räcker det med att slipa med det fina sandpappret.
  4. Sedan är det dags att måla! Jag har grundmålat alla möbler med Caparol Häftprimer för att få bästa möjliga underlag att måla vidare på. En fantastisk färg som fäster stenhårt på de flesta ytor t o m glas, hårdplast, keramik och metall. Den behöver tid för att härda innan man kan gå vidare med lackfärgen.
  5. Nu kommer det roliga! Äntligen ska möbeln få sin slutliga karaktär. På alla möbler har jag använt Caparols matta lackfärg. Resultatet blir elegant och sobert.
    Måla alltid minst två gånger så att du får en heltäckande och tålig yta. Torktiden mellan målningarna står tydligt på burken.

Val av penslar!

Att måla med rätt penslar är A och O för ett bra resultat. Här är några penslar som har använts när möblerna har målats. Både breda, smalare och runda lackpenslar. Beroende på om det är stora ytor eller smala ben som ska målas. Rådfråga alltid i färgaffären!

Resultatet

Relaterat

Myrorna och Prettypegs i samarbete för att få svenskarna att återanvända mer

Myrorna och Prettypegs i samarbete för att få svenskarna att återanvända mer

Myrorna och Prettygpegs bjöd in fyra kreativa designers till ”Designers hands on second hand” med uppdraget att på tre timmar göra om en…

Läs mer


Så gör du: Låt vackra mönster i stolsitsen ta för sig.

Så gör du: Låt vackra mönster i stolsitsen ta för sig.

Nordens flora är ett aldrig sinande inspirationsgalleri. Vilka nordiska inredningsdesigners har inte inspirerats av det? Sanna låter möbler med klassiska former få en…

Läs mer


Så gör du: stolen med ny sadelgjord

Så gör du: stolen med ny sadelgjord

En stol med röd sadelgjord hade gjort sitt och ett litet bord i gustaviansk stil fick vara partner till den. En storblommig och…

Läs mer