Fem anledningar till att läsa mer

Våra bokavdelningar är fulla av både nya och gamla historier. Hos oss hittar du rad efter rad av skönlitteratur, faktaböcker om allt mellan himmel och jord, självhjälpsböcker och kokböcker. Poesi och självbiografier.

Men varför läsa? Idag har de flesta rationaliserat bort bokhyllorna, bytt bokklubbar mot digitala prenumerationer och poddar. Nåja, läsandet har inte tappat sin poäng. Här listar vi varför.

 1. Du blir smartare

  När du läser aktiverar du hjärnan mer än om du tittar på till exempel TV. Genom att aktivera din hjärna kontinuerligt blir du smartare. Viss forskning har visat att minnet är bättre senare i livet hos de som läst, eller liknande mentala övningar än hos de som inte gjort det.

 2. Ordförrådet

  Genom att läsa stöter du på fler ord, och när du läser och får ord i en kontext så blir du också mer kunnig om dess innebörd. Ett bra ordförråd är viktigt i många situationer i livet.

 3. Fokus

  Läsning förbättrar din koncentrationsförmåga.

 4. Mindre stress

  En undersökning visade att redan efter 6 minuters läsning minskar stressen. Att läsa lite varje dag kan vara en god idé!

 5. Kreativiteten

  Du blir mer kreativ genom att läsa mer. Genom att träna hjärnan samtidigt som du tar del av nya idéer, tankar, kulturer eller fakta så lägger du förutsättningarna för din egen kreativitet i ditt liv.

Relaterat

Skänka

Nu behöver vi fler böcker!

Vi behöver fler böcker till försäljning i våra butiker. Passa på att rensa i bokhyllan på sådant du redan läst och lämna berättelserna…

Läs mer


Skänka

När bokhyllan svämmar över – såhär är det rätta sättet att göra sig av med dina böcker!

Din bokhylla svämmar över och det är dags för en rensning. Men vad gör man av alla böckerna? Här är vår sorteringsguide: Tre…

Läs mer


Hem & Prylar

Läs mer för barnen!

Finns det något bättre än en riktigt bra historia? Något som får en att skratta, gråta eller hålla andan. Ibland kan en bra…

Läs mer