Årets second hand-julklapp 2023 är: Vinylskivan!

För andra året i rad har vi på Myrorna frågat svenskarna vad de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. I år är vinnaren cirkulär på flera sätt, Årets second hand-julklapp 2023 är nämligen vinylskivan!

Avslöjande i Nyhetsmorgon

Myrornas vd Caroline Andermatt presenterade Årets second hand-julklapp 2023 i TV4 Nyhetsmorgon. Se klippet här!

Framröstad av svenska folket

Foto/film: Jakob Johansson

För andra året i rad undersöker vi på Myrorna, som en av Sveriges största ideella second hand-aktörer, vad svenskarna kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. 2022 blev det tavlan, i år toppas listan av ett annat platt paket – vinylskivan. En personlig gåva som gått från att vara det enda musikmediet, till ett smalt nördintresse för att nu åter vara på uppgång och finnas i allt fler svenska hem.

7 av 10 svenskar vill handla julklapparna second hand

Fler och fler vill fira en hållbar jul, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.  Undersökningen visar att fjolårets trend håller i sig – svenskarna vill både ge och få julklappar som inte är nyproducerade. Undersökningen, där drygt 1000 svenskar tillfrågats, visar att viljan att ge bort julklappar köpta second hand är stor. 7 av 10 (71 %) vill ge bort second hand-julklappar. Allra störst är öppenheten i åldersgruppen 18–29 år. Här har 74 % en positiv attityd till att ge bort second hand-klappar.

Vinylskivor på Myrorna

I både Myrornas butiker och i vår webbshop kan man hitta skivor som spänner brett över såväl musikgenre som tidsera. Här finns allt från rock till jazz, punk, pop och dansband. Men glöm inte kolla skicket innan du bestämmer dig. Tips! Håll upp skivan mot en lampa och leta efter synliga repor. Ju färre repor desto bättre skick – och musikupplevelse.

Så låter du dina skivor snurra vidare

Har du vinylskivor som ligger och dammar på vinden eller gamla favoriter du tröttnat på är du välkommen att lämna in dem till oss så att de kan snurra vidare. Hela vårt ekonomiska överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige.

Fredrik Strage samarbetar med Myrorna i samband med lanseringen av Årets second hand-julklapp 2023. Foto/film: Jakob Johansson

På vår YouTube-kanal kan du se våra kampanjfilmer med vinyl- och musikexperten Fredrik Strage och på vårt konto @myrorna på Instagram kan du ta del av fler inspirerande historier, samarbeten och daglig inspiration. Vi ses!

Tagga @myrorna

Relaterat

Claes Moser guidar dig i jakten på årets second hand-julklapp – tavlan!

Claes Moser guidar dig i jakten på årets second hand-julklapp – tavlan!

Årets second hand-julklapp har utsetts av Myrorna och det är tavlan! Claes Moser är konstälskaren och konstexperten, känd från SVTs Antikrundan, som hoppas…

Läs mer


Så kan du bidra till en bättre jul för fler

Så kan du bidra till en bättre jul för fler

Världens bästa jul är cirkulär och medmänsklig! Genom att handla dina julklappar second hand hos oss gör du inte bara skillnad för miljön…

Läs mer


Hållbart mode för vinterns alla fester!

Hållbart mode för vinterns alla fester!

Handla dina outfits för vinterns alla fester och glittra till vardagen! Hos oss på Myrorna hittar du unika, plånboksvänliga och klimatsmarta plagg att…

Läs mer