Vintagekavajen: 7 tecken på att en kavaj är av hög kvalitet

Kavajer finns det ofta många av i en second hand-butik, men hur skiljer man egentligen agnarna från vetet? I den här artikeln bjuder vi på en liten kostymskola där du får lära dig hur du känner igen en kavaj av riktigt hög kvalitet. Vi börjar med att reda ut de tre olika kostymkategorierna…

Skräddarsydd, måttsydd eller prêt-à-porter?

Klassiska kostymer kan delas in i tre olika kategorier utifrån designprocess och prisklass. En skräddarsydd kostym är den dyraste och mest tidskrävande varianten som tillverkas från grunden utifrån kundens önskemål. En måttsydd kostym utgår också från kundens passform men sys ihop av redan färdiga delar. De allra flesta kostymerna som tillverkas är vad man kallar prêt-à-porter (ready-to-wear) vilket betyder att de är färdigsydda i standardstorlekar.

7 tecken på att en kavaj är av hög kvalitet

1. Ingen storlekslapp

Saknar kavajen storlekslapp kan det vara ett tecken på att den är skräddarsydd och inte prêt-à-porter.

2. Handsydda stygn

Lyft på kragen och slagen för att titta på stygnen därunder. Om även det som är dolt visar sig vara handsytt har troligtvis mycket möda lagts ner på plagget.

3. Öppningsbara knappar

Den snabbaste kvalitetskontrollen gör du genom att undersöka om knapparna går att öppna eller inte.

4. Knappar av god kvalitet

På en dyr kavaj är knapparna inte gjorda av plast.

5. Exklusiva material

Dyrare material som till exempel ull och kashmir brukar oftast tyda på högre kvalitet.

6. Detaljrikedom

En välsydd kavaj har en hög detaljrikedom. Ett filtfodrat slag och innerfoder i fickorna är två markörer.

7. Passformen

Det viktigaste när man ska handla en kavaj är förstås att den sitter rätt. En kavaj av hög kvalitet avslöjas speciellt på hur tyget faller från axlarna.

Nu är det bara att ge dig ut och leta i butik! Har du tur lyckas du kanske hitta en kavaj som tidigare tillhört någon med samma storlek som du – det kommer spara dig många tusenlappar i jämförelse med vad en en högkvalitativ kostym kostar från början.

Vill du har fler tips på hur man handlar second hand? Anmäl dig till vår microkurs. 

Relaterat

Modemedveten med Monika Kichau!

Modemedveten med Monika Kichau!

Till vårens första modekampanj har vi bjudit in Monika Kichau, stylist, modevetare och stilinspiratör! Bland Monikas stylistuppdrag räknas Gokväll i SVT där hon…

Läs mer


#myrornastil presenterar: Sara Cronie

#myrornastil presenterar: Sara Cronie

Kreativa Sara Cronie är modedesignern som helst klär sig i vintage, och som har ett estetiskt öga utöver det vanliga. I flödet på…

Läs mer


En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

”Det sitter i detaljerna” brukar man ju säga! Här bär modemästaren och inspiratören @hallbarasara samma klänning men med de olika detaljerna skapar fem…

Läs mer