Spara världen. Köp använda jeans.

Hundratals miljoner. Så många liter vatten kan svenskarna spara, om de väljer att köpa second hand-jeans istället för nya.

Det går åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier för att producera ett enda par jeans, och 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under själva produktionen.

– 11 000 liter per jeansbyxa, hur mycket är det? Lika mycket som 70 stycken välfyllda badkar faktiskt, och jeansen produceras ofta i länder där man brottas med att få fram tillräckligt med rent vatten till invånarna. Till ett par jeans som inhandlas second hand går det inte åt något vatten alls. Eftersom svenskarna köper miljontals par jeans varje år spelar dessa siffror stor roll, säger Emma Enebog, hållbarhetschef, Myrorna.

Informationskampanj

För att få fler svenskar att bli medvetna om konsekvenserna av sitt handlade arbetar vi med många olika projekt för att på ett positivt sätt ändra beteendet hos konsumenterna. Re:USE-kitet tillsammans med Beteendelabbet är en, våra microkurser ett annat exempel. Nu drar vi igång en informationskampanj med utgångspunkt i jeans för att informera mer om vilka kostnader det faktiskt är med att producera kläder.

Viktigt att det är enkelt

4 av 10 svenskar säger att de handlar second hand för att värna om miljön och 1,2 miljoner anger att de vill handla mer second hand.. Vi tror att vi som second hand-aktör spelar en viktig roll i att förenkla för de konsumenter som vill handla mer hållbart. Det ska ju vara lika enkelt att köpa återanvända jeans som nya. Vi har på senaste tiden fokuserat mycket på tydlig storleksmärkning och priskategorier.

Köp av second hand-jeans sparade 344 miljoner liter vatten.

Förra sålde vi 31 286 par jeans på Myrorna. Om dessa par varit sprillans nya hade det gått åt över 344 miljoner liter rent vatten och 59 440 kilo kemikalier för att producera dem. Då är inte kjolar, skjortor och jackor inräknade. Allt som allt sålde Myrorna 45 547 jeansplagg under fjolåret. Svenskarna är faktiskt duktiga på att skänka just jeans och därför har vi ofta gott om kvalitets- och märkesjeans i butikerna.

Relaterat

Årets wow på ELLE-galan: Alice Bah Kuhnkes klänning gjord av massor av jeans från Myrorna!

Årets wow på ELLE-galan: Alice Bah Kuhnkes klänning gjord av massor av jeans från Myrorna!

Fredag den 21 april gick en av landets största återkommande modegalor, ELLE-galan, åter av stapeln. I år firade eventet 25 år och i…

Läs mer


Basic black eller krispigt vitt? Höstens tröjor är ett MUST HAVE från 39 kr

Basic black eller krispigt vitt? Höstens tröjor är ett MUST HAVE från 39 kr

Många säger att svart är höstens MUST HAVE. Kanske är du en av dem – och då är det enkelt att hitta i…

Läs mer


90-talet är tillbaka! Såhär fixar du jeansen!

90-talet är tillbaka! Såhär fixar du jeansen!

Är du också så trött på tajta jeans och längtar efter jeans med revor, fransiga kanter och hål som andas glamrock? Och dessutom…

Läs mer