Årets wow på ELLE-galan: Alice Bah Kuhnkes klänning gjord av massor av jeans från Myrorna!

Fredag den 21 april gick en av landets största återkommande modegalor, ELLE-galan, åter av stapeln. I år firade eventet 25 år och i vanlig ordning var gästerna och deras galaplagg en given höjdpunkt. Bland dem som stack ut på ”röda mattan” (i år svart) fanns Alice Bah Kuhnke i sin enastående kreation av återbrukade jeans från oss på Myrorna, signerad designern Bea Szenfeld.

Fotograf: Nicklas Thegerström

Cirkulära garderober, slow fashion och återbrukade material får allt större betydelse inom modebranschen (tack och lov!), vilket inte minst manifesterar sig på röda mattor världen över. Redan i fjol stal Alice Bah Kuhnke showen på ELLE-galan med en hållbar silverkreation av Bea Szenfeld, då framröstad av tittarna till ”Årets gala-look”. Och i år var det alltså dags igen!

Den här gången skred den Europaparlamentariska ledamoten fram i ett 70-tal par återbrukade jeans från Myrorna, i sin tur använda i sju handstickade mattor och slutligen omvandlade till exceptionell galaklänning. Bea Szenfeld berättar mer:

– Jag gillar att jobba med återbruk och att sätta ihop material på ett oväntat sätt. Med det här plagget hoppas jag fånga människors uppmärksamhet och förståelse för att det är superviktigt att vi återanvänder så mycket vi bara kan.

Fotograf: Nicklas Thegerström

Enorma mängder jeansplagg second hand.

Inspirationen till ”mattklänningen” har Bea delvis hämtat från andra projekt som hon just nu är inblandad i, där hon experimenterar med att göra mattor av jeans.

– Denim är ett väldigt slitstarkt material, perfekt att användas om och om igen. Dessutom finns det enorma mängder jeansplagg av bra kvalitet i second hand-butikerna, både i vackra och coola tvättar och färger!

Att jeansen som använts till Alice galaklänning inhandlats på just Myrorna (du har väl inte missat att vi har massor av härlig denim i våra butiker nu?) har också en betydelse för omvärlden på flera plan. Hela Myrornas ekonomiska överskott går nämligen till Frälsningsarméns arbete för att hjälpa människor som lever i utsatthet i Sverige.

Fotograf: Nicklas Thegerström

30 kilo återbruk i blickfånget.

Denimskapelsen på ELLE-galan har tagit många timmar av stickande och fixande att få ihop och tros ha vägt omkring 30 kilo – men det är inget som tynger Alice Bah Kuhnke. Hon använde tillfället på ELLE-galan för att belysa svenskt mode och utmaningarna som textilindustrin står inför, och för henne är jeans ett givet val.

– Denim är ursprungligen “work wear” som är till för att hålla hela livet, det är så vi bör bära
och vårda det. Med Myrornas bidrag med jeans vill vi på ett kreativt sätt visa hur vi måste tänka om med textilier.

Alice Bah Kuhnke på årets ELLE-gala. Fotograf: Nicklas Thegerström

”Vi måste bort från fast fashion”

Att det blivit just Bea och Alice är heller ingen slump. Ingen av dem köper nyproducerade plagg och de två delar ett genuint intresse för klimatarbete.

– Min och Beas vägar korsades första gången inför Nobelfesten 2017 och sedan dess är vi goda vänner. Vi förenas i våra grundläggande värderingar om att göra vad vi kan för att skapa en hållbar värld. Textilsektorn har stor påverkan och måste bli socialt och ekologiskt hållbar – vi måste bort från fast fashion, säger Alice.

Fotograf: Nicklas Thegerström

Vad som händer med Alice denimklänning efter galan är oklart, men enligt Bea brukar den här typen av plagg ofta hamna på någon utställning. Och när klänningen fått den uppmärksamhet den förtjänar, kan den enkelt plockas isär och åter förvandlas till sju jeansmattor – allt i det cirkulära modets tecken.

Här kan du se när Bea och Alice gästade TV4 Nyhetsmorgon och berättade mer om klänningen och tankarna bakom kreationen.

Närbild på den fantastiska denimkreationen. Fotograf: Myrorna

Designern Bea Szenfeld, Myrornas marknadschef Åsa Blomberg och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke tillsammans med klänningen på en presslunch på Riksdagen inför ELLE-galan 2023.


Läs mer om Myrornas samarbete med Bea Szenfeld – och missa inte att själv fynda unika kreationer, däribland en jeansmatta faktiskt, av designern i fråga! Just nu ligger ett flertal av hennes kreationer (samtliga gjorda av återbrukade ting) ute på specialauktion i vår webbshop

Tagga @myrorna