Tvätta textil på möbler

Soffor och fåtöljer går inte bara att torka av med en trasa för att få rena och användandet tar ut sin rätt. Om du använt dina möbler normalt så kommer de ändå förr eller senare behöva en rejäl uppfräschning. Samma gäller om du köper möbler second hand, det kan kännas bra att se över en begagnad soffa en sväng innan man börjar använda den.

Vi listar några knep att ta till:

Ta hand om fläckar när de uppstår

Är det en form av blöt fläck, som även kan orsaka lukt, strö bikarbonat på, låt vara och dammsug sedan upp bikarbonaten.

Tvätta soffan själv

Börja med att dammsuga av soffan. Har du ett möbelmunstycke till din dammsugare så kan du använda det. (en smalare med borste).
Blanda vatten med 1/10 ättika och pensla över fläckarna försiktigt som förbehandling.
Sedan tar du det som du använder som tvättmedel (Såpa, galltvål eller annat tvättmedel helst med miljömärkning) och tvätta fläckarna. Var försiktigt med mängden vatten du använder på stoppade möbler.
Låt självtorka.

Svåra fläckar, eller helrenovering

Känns det svårt att få rent soffan med vanliga medel så kan man hyra maskiner för några hundralappar som är till för att tvätta stoppade möbler. Observera att dessa använder kemikalier för rengöring, så det är viktigt att du följer instruktionerna noga.

Köp en tjänst

Det går också att köpa tjänsten från ett företag, då kommer någon hem och gör ren din soffa åt dig. Det kostar mellan 1500 och 4000 kr.