Vill du skänka? 10 tips från experterna på Myrorna

Välgörenhetsorganisationer vittnar om att de får in allt för mycket skräp. Som Sveriges största second hand-kedja och en av landets största insamlingsaktörer känner vi igen bilden – men ser en stor potential i att många vill skänka. För att råda bot på problemet listar vi nu Myrornas experter 10 tips till dig som vill skänka.

  1. Se till att det du skänker är rent och torrt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du skänker textilier. Släng aldrig textil i soporna, en trasig tröja kan återvinnas.
  2. Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i.
  3. Packa noggrant, ömtåliga saker behöver tåla transporter. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är en god idé. Fyll ALDRIG en kartong full med böcker – hälften är mer hanterbart för ryggar.
  4. Knyt alltid ihop skosnören eller fäst ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop. Udda skor går inte att sälja.
  5. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Trasig elektronik hör hemma på återvinningscentralen.
  6. Ska du skänka leksaker? Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort. Läs mer på till exempel kemikalieinspektionen.
  7. Lämna alltid dina gåvor på anvisad plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxarna, och ställ aldrig dina påsar utanför en stängd butik.
  8. Det du skänker måste tåla att transporteras. Möbler av låg kvalitet gör tyvärr sällan det, så som bokhyllor av spånskivor.
  9. Ingen vill köpa uppslagsverk 2017. Lägg dem i brännbart, tack.
  10. Det du skänker måste vara komplett, till exempel så går det inte att sälja ett pussel som saknar bitar eller en kaffebryggare utan glaskanna.

Relaterat

Så hanterar vi gåvorna

Så hanterar vi gåvorna

Vår affärsidé bygger på att vi får gåvor i form av kläder och prylar från människor som vi sedan säljer. Vi tar emot…

Läs mer


Tv4 Nyhetsmorgon besökte Myrornas sortering i Sätra

Tv4 Nyhetsmorgon besökte Myrornas sortering i Sätra

Nyhetsmorgon besökte vår stora sorteringsanläggning för prylar i Sätra. Hit kommer alla prylar som samlas in i Mälardalen och gås igenom för hand…

Läs mer


Här lämnar du för återanvändning

Här lämnar du för återanvändning

Här kan du lämna kläder, skor, accessoarer, hemtextil och prylar: Myrornas butiker Våra butiker kan på grund av Corona få plötsligt förändrade öppettider.…

Läs mer