Vill du lämna in till oss? Här kommer 10 tips.

Välgörenhetsorganisationer vittnar om att de får in allt för mycket skräp. Som Sveriges största second hand-kedja och en av landets största insamlingsaktörer känner vi igen bilden – men ser en stor potential i att många vill skänka. För att råda bot på problemet listar vi nu Myrornas experter 10 tips till dig som vill lämna in till oss.

  1. Se till att det du skänker är rent och torrt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du skänker textilier. Släng aldrig textil i soporna, en trasig tröja kan återvinnas.
  2. Knyt gärna ihop påsen som du lämnar dina inlämnade kläder i.
  3. Packa noggrant, ömtåliga saker behöver tåla transporter. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är en god idé. Fyll inte en kartong full med böcker – hälften är mer hanterbart för ryggar.
  4. Knyt alltid ihop skosnören eller fäst ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop. Udda skor är inte så poppis att köpa.
  5. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Trasig elektronik ska lämnas in på återvinningscentralen.
  6. Ska du skänka leksaker? Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort. Läs mer på till exempel kemikalieinspektionen.
  7. Lämna alltid det du vill lämna in på anvisad plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxarna, och ställ inte dina påsar utanför en stängd butik då de kan bli förstörda.
  8. Det du skänker måste tåla att transporteras. Möbler av låg kvalitet gör tyvärr sällan det, så som bokhyllor av spånskivor.
  9. Uppslagsverk är tyvärr inga storsäljare i våra butiker. Lägg dem i brännbart, tack.
  10. Det du skänker behöver vara komplett, till exempel så går det inte att sälja ett pussel som saknar bitar eller en kaffebryggare utan glaskanna.

Tack för att du lämnar in till oss

Tagga @myrorna

Relaterat

10 ton kläder dagligen – så fungerar sorteringen.

10 ton kläder dagligen – så fungerar sorteringen.

Det sägs att vi är på väg mot en återbruksrevolution. Begagnathandeln ökar – något som märks hos oss. Varje dag landar 10 ton…

Läs mer


Tack för att du lämnar in till oss på Myrorna!

Tack för att du lämnar in till oss på Myrorna!

Helt, rent och användbart. Svårare än så är det inte att lämna in till oss på Myrorna. År 2021 tog vi emot 10…

Läs mer


Vi tar gärna emot böcker i våra butiker!

Vi tar gärna emot böcker i våra butiker!

Din bokhylla svämmar över och det är dags för en rensning. Men vad gör man av alla böcker? Här kommer vår sorteringsguide: Tre…

Läs mer