FAQ.

Här hittar du de vanligaste frågorna som kommer in till oss på Myrorna.

Hur mycket samlar Myrorna in?
Myrorna samlar in cirka 30 ton kläder och inredning varje dag. Det sker via våra butiker och klädboxar.

Vad kan jag lämna in hos Myrorna?
Vi tar gärna emot hela och rena kläder, textilier, prylar och möbler. Sakerna ska vara i ett sådant skick att någon annan vill köpa dem. För att spara på Myrornas resurser måste vi ibland tacka nej till saker som är trasiga eller som av andra skäl inte går att sälja i butik. Läs mer om vad vi tar emot.

Varför ska jag lämna in kläder och saker jag inte längre använder till Myrorna?
När du lämnar in dina saker till oss spar du på miljön. Du hjälper också din medmänniska. Hela vårt ekonomiska överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete som gör tillvaron bättre för människor som lever i utsatthet i Sverige.

Hur går det till när Myrorna hämtar saker?
Myrorna erbjuder hämtning av stora mängder eller möbler hemma hos privatpersoner och företag på flera orter i landet. Kontakta vår Hämta hemma-service för mer information.

Hur kan det jag lämnar in hjälpa min medmänniska?
Det som du lämnar in hos oss transporteras först till någon av våra sorteringsanläggningar där föremålen kategoriseras, värderas och prismärks. De produkter som kan säljas i Sverige skickas till någon av våra butiker runtom i landet. När någon sedan köper varan går överskottet av försäljningen direkt till Frälsningsarméns sociala arbete.

Vad gör Myrorna med pengarna?
Hela Myrornas ekonomiska överskott går alltid till Frälsningsarméns sociala arbete. Pengarna används till exempel till behandlingshem för missbrukare, skyddade boenden för kvinnor utsatta för trafficking eller sommarkollo för barn. De kan också gå till frukost, värme, dusch och rena kläder till en person som lever i hemlöshet.

Har Myrorna koll på trender?
Ja, precis som nyhandeln håller sig à jour med trender håller vi koll på vad som gäller nu och kommande säsonger. Det gäller både mode och inredning.

Hamnar alla designplagg i speciella Myrorna-butiker?
Nej, vi fördelar kläderna så att varje butik får en bra mix av baskläder och mode.

Vad är det för skillnad mellan återanvändning och återvinning?
Second hand är återanvändning. Genom att använda någonting flera gånger sparar du på jordens resurser. När det inte längre går att återanvända så återvinns materialet, vilket gör att till exempel en PET-flaska kan bli en fleecetröja.

Vad är downcycling och upcycling?
Downcycling och upcycling är två begrepp inom återvinning. Downcycling innebär att en trasig tröja blir exempelvis stoppning i möbler, putstrasor eller isolering. Upcycling innebär att man gör en ny tråd av begagnade textilfibrer. Det skulle kunna innebära att en trasig tröja bryts ned och sedan blir en likvärdig men hel tröja igen. Tekniken befinner sig fortfarande i forskningsstadiet och är ännu inte möjlig i större omfattning.

Vad händer med det som inte säljs hos Myrorna?
Vi samlar in mycket mer än vad det finns en marknad för i Sverige. Därför återanvänds och återvinns en stor del utomlands. Det som inte kan återanvändas tas hand om genom framförallt downcycling.

Varför tvättar Myrorna inte plaggen?
Att tvätta allt vi får in skulle kräva mycket tid och resurser. Vi uppmuntrar istället människor att tvätta plaggen innan de lämnas in. Många av våra kunder vill oavsett tvätta plaggen när de kommer hem. Genom att inte tvätta spar vi dessutom på vatten, vilket är bra för miljön.