Här kan du läsa frågor och svar om Myrorna. Vi uppdaterar vid behov och aktuella händelser.
December 2020
Myrorna tar emot spontana ansökningar för praktikplatser och kortare vikariat direkt i butik. Myrorna har inte möjlighet att hantera spontanansökningar för längre vikariat och fasta tjänster, alla vakanta tjänster läggs upp på myrorna.se/ledigajobb och kan sökas genom rekryteringssystemet Recruto.
Oktober 2019
Nej det stämmer inte. Vårt uppdrag är att sälja skänkta kläder och prylar och på så sätt skapa ett ekonomiskt överskott som vi oavkortat ger till Frälsningsarméns sociala verksamhet. Vi säljer fortfarande bra, men behöver anpassa oss till förändrade förhållanden som påverkar vår verksamhet.
Vi behöver, precis som andra i detaljhandeln, anpassa våra kostnader utifrån förändrade förutsättningar. Vi har i flera år jobbat med omställning för att säkra vår långsiktiga verksamhet, och det som pågår just nu är en del av den omställningen.
Nej, det stämmer inte. Vi gör förändringar i sysselsättningsgraden, men det ser olika ut i olika delar av verksamheten. Förhandlingar pågår just nu med facket, och vi är väldigt måna om att hitta lösningar som månar om personalens och verksamhetens bästa. Innan de fackliga förhandlingarna är slutförda kan vi inte säga mer.
Butiken i Trollhättan läggs ner i december. Vi ser kontinuerligt över och utvärderar lönsamheten i våra butiker. Ibland behöver vi stänga en butik på grund av höjd hyra, eller fel läge, eller att kundunderlaget är för litet. Men vi öppnar också nya butiker och letar ständigt efter nya sätt att få fler konsumenter att handla second hand.
November 2018
Här finns köpvillkor och frågor och svar kring webshopen!
Det viktigaste är att du inte slänger det som kan användas igen. Sälj på nätet, swappa, ha loppis hellre än att slänga! Men vi tänker att det är både enklare och känns lite bättre att veta att dina saker gör nytta både för de som nås av vår verksamhet och dels för miljön. När du skänker till Myrorna så vet du att allt överskott går dit där det verkligen behövs.
Second hand är återanvändning. Att använda något igen och igen och det sparar bäst på jordens resurser. När det inte längre går att återanvända så återvinner man materialet. Det betyder att man tar tillvara materialet på ett organiserat sätt så att det går att använda för att producera nya saker, till exempel kan en PET-flaska bli en fleecetröja.
Läs mer om Myrornas arbete med återanvändning
Myrornas överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete som behandlingshem och härbärgen. Här kan den som behöver få mat och kläder och annan hjälp för att göra tillvaron ljusare.
Vi arbetar alltid efter trender. Precis som nyhandeln håller sig à jour med det som händer håller vi koll på vad som gäller nu och kommande säsonger. Det gäller både mode och inredning.
Vi sätter ett pris på alla produkter som visserligen är billigt, men som motsvarar värdet på marknaden. Vårt uppdrag är att förvalta givarens gåva så att den kan bidra med så mycket som möjligt till Frälsningsarméns sociala verksamhet som stöder dem som har det svårt i Sverige.
Vi gillar allt! Även konstiga och udda prylar som du har tröttnat på eller inte tycker om. Det du tycker är en udda pryl älskar någon annan. Vips så har vi fått pengar till goda ändamål!
Myrorna erbjuder hämtning av stora mängder eller stora gåvor hemma hos privatpersoner och företag på flera orter i landet. Våra chaufförer är bra på att bedöma vad som kan säljas i butik. För att spara på miljön och Myrornas resurser så måste de ibland tacka nej till gåvor som är trasiga eller som av andra skäl inte går att sälja.
Här kan du se om vi erbjuder hämtning på din ort.
När vi får en gåva transporteras den till en av våra sorteringar, där den sorteras, värderas och prismärks. Sen skickas den till en av våra butiker där den säljs. Det du köpt blir en del av din personliga stil samtidigt som överskottet av försäljningen kan bidra till att ett barn som behöver får åka på kollo.
Här kan du läsa om hur vi hanterar gåvorna.
Här kan du läsa om vad som händer med pengarna.
Det går snabbt! Vi ser till att våra transporter är effektiva och snabba. Det är bra för alla. Det kostar mindre, är bättre för miljön, och gör att rätt gåva snabbt hamnar i rätt butik.
Vi tar emot det som är torrt och rent; kläder, accessoarer, skor, smycken, bijouterier, hemtextil samt möbler, glas, porslin, husgeråd, hushållsel, lampor, prydnadssaker, kuriosa och böcker. Här kan du läsa mer om hur du skänker.
Vi samlar in väldigt mycket i våra butiker, våra klädboxar, gåvomottagningar och på återvinningscentraler i hela landet. Varje år blir det över 8000 ton kläder och flera tusen ton prylar, böcker och möbler som vi tog hand om och såg till att skapa nytta av. I framtiden hoppas och tror vi att det ska bli ännu mer.
Nej då, vi fördelar kläderna så att varje butik får en bra mix med bas och mode. Och kläder säljs inte i samma butik som dom lämnats i. Dom sorteras centralt av medarbetare som är duktiga på mode och vet vad som funkar.
Vissa gåvor kan vi faktiskt inte sälja. Mycket av det som inte säljs i våra butiker säljer vi istället på export till utvecklingsländer. Vi gör ingen stor vinst på det i pengar räknat, men både miljön och dom länder dit gåvorna säljs vinner på det.
Vi tvättar inte kläderna som kommer in eftersom våra givare lämnar in tvättade plagg och våra kunder vill tvätta dom ändå, när dom kommer hem. På så sätt spar vi massa vatten, pengar och tid. Bra för Myrorna och bra för miljön.