Steg 3 – Aktivera ditt förråd med Isabelle McAllister!

Steg 3 – Återvinn rätt!

– De saker som har gjort sitt måste återvinnas på rätt sätt. Att återvinna hjälper faktiskt för att få in material i nya system igen. Bara 10 procent av all plast som samlas in återvinns, men det hanteras ändå på ett bättre sätt än om det går direkt ner i soporna.

– Vissa saker som till exempel batterier och gamla teknikprylar är också viktigt att få in i systemen snabbt igen eftersom de innehåller viktiga mineraler som kan återvinnas hur många gånger som helst om det görs på rätt sätt!– Den gyllene regeln är att det ska sorteras efter det material som utgör majoriteten av prylen. Separera gärna materialen i dina saker innan du återvinner.

– I genomsnitt slänger vi 7,5 kg textil per person och år i Sverige. Myrorna samarbetar med MQ MARQET, Lindex och Indiska som tar emot hela och rena kläder i sina butiker som sorteras och säljs vidare i Myrornas butiker. Läs mer här.

– Mindre elavfall (under 25 cm) kan lämnas in alla butiker som säljer prylar med elektronik, till exempel Elgiganten, Clas Ohlson med flera. De har skyldighet att ta emot det.

– Kosmetika och andra produkter som exempelvis hårspray, deodorant och parfym går att lämna in på till exempel Kicks och Åhléns eller på återvinningscentralen.

– De flesta större butiker som säljer färg tar emot gamla burkar och färgslattar. Eller så tar du med även detta till återvinningscentralen.

– Det finns flera olika appar där du kan hitta hjälp för att flytta och köra grejer även till återvinningen. Se bara till att du betalar skäligt!

– Samla inte batterier på hög för då kan de förstöras istället för att kunna återvinnas. Samma gäller gamla mobiltelefoner, datorer och paddor.

– Att få upp mineraler och metaller ur jorden är både smutsigt och kostsamt, därför viktigt att återanvända det som redan finns ovan jord!

Fint jobbat och bra sorterat. Klicka här för att komma till steg 4 där Isabelle berättar hur du tar hand om det du har.

Om du missade något i förra steget kan du klicka här.

Relaterat

Johanna Tjäders favoriter i vår webbshop!

Johanna Tjäders favoriter i vår webbshop!

Johanna Tjäder, mer känd som inspiratören och second hand-fantasten @johantatantatant på Instagram, har valt ut sina personliga favoriter i vår webbshop! Allt finns…

Läs mer


Kajsa Glanséns tips inför sommarens spelkvällar!

Kajsa Glanséns tips inför sommarens spelkvällar!

Kajsa Glansén är second hand-entusiasten och tv-producenten som driver instagramkontot @minafinafynd där hon delar sina fynd från loppis och auktion. ”Jag har gått på…

Läs mer


Modemedveten med Monika Kichau!

Modemedveten med Monika Kichau!

Till vårens första modekampanj har vi bjudit in Monika Kichau, stylist, modevetare och stilinspiratör! Bland Monikas stylistuppdrag räknas Gokväll i SVT där hon…

Läs mer