Underbara Claras second hand-tips i sommar!

Clara Lidström är upphovskvinnan till en av Sveriges största bloggar ”Underbara Clara” som hon startade redan 2006. Hon skriver även böcker, driver en podcast, föreläser och medverkar i TV. Från sin gård i Västerbotten delar hon med sig av sin vardag, sina tankar och inspirerar många till att göra hållbara val i livet.

I samarbete med oss på Myrorna delar hon med sig av handfasta second hand-tips inför sommarens turer till loppisar och second hand-affärer. Dessutom visar hon oss en somrig och härlig dukning i sin trädgård med second hand från vår butik i Umeå.

– Hela mitt hem är en salig blandning av arvegods och loppisfynd – det är ju det jag tycker är
finast. Men dessutom passar det mig bra eftersom det erbjuder möjlighet till variation. Jag ser
det som att jag lånar saker ur systemet och när jag tröttnat skänker jag tillbaka det igen. Då blir
klimatavtrycket minimalt och plånboken behöver inte lida eftersom second hand är så pass
mycket billigare än nyproducerat.– När jag var yngre och hade veckopeng var begagnade grejer enda sättet att själv kunna köpa
det jag ville ha. Det blev både kläder, böcker och inredningsprylar till mitt flickrum från Myrorna.
Idag har jag bättre ekonomi och skulle kunna köpa mycket nytt. Men de gamla takterna sitter i.
Jag föredrar begagnat!

– En av de saker jag uppskattar mest med att gå på Myrorna och botanisera är att det känns
smått terapeutiskt – även när jag inte köper något.– Mycket av det som tillverkas idag görs tyvärr i en medioker kvalitet. Slit och släng utan tanke på
morgondagen. Men köper man begagnat kan man få tag i riktigt hantverk av ett slag som inte
ens görs idag. Och ofta för en spottstyver. Textilavdelningarna brukar vara fantastiska
skattkammare och broderade och knypplade dukar finns i parti och minut på Myrorna.– Förspilld kvinnokraft har kvinnornas hantverk kallats men just därför älskar jag att ge det en
central plats på mitt festbord. Lyfta in det i finrummet igen i en värld där vi skulle behöva mer
omtänksamhet om tingen och försiktighet med resurserna. Tänk hur många timmar någon suttit
och arbetat med denna duk! Vad fanns i hennes tankar när hon sysselsatte sina händer med
det vackra broderiet?– När du handlar på Myrorna kan du vara trygg med att dina pengar gör nytta. Allt ekonomiskt
överskott från försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Tack vare
överskottet kan människor som lever i utsatthet få hjälp med allt från tak över huvudet till mat i
magen, någon att prata med, skyddat boende eller vad det nu är som behövs allra mest.

Claras åtta second hand-tips:

  1. Var ute i god tid på morgonen. De bästa fynden ryker först – i alla fall i de mest välbesökta och
    populära varuhusen.
  2. Shoppa med kroppen. På second hand-affärer blir man inte serverad produkterna på samma sätt som i en butik där det finns flera exemplar av varje modell. Så det gäller det att rota, lyfta, gräva, vända och vrida på allt man ser.
  3. Ha viktiga mått uppskrivna i mobilen. Så att om du hittar en fantastisk byrå till sovrummet så har du måtten redo och slipper dra hem något som sedan inte ryms bredvid sängen.
  4. Att köpa kläder second han kan vara en utmaning. Det finns ganska många nya plagg och där stämmer ju oftast måtten. Men på äldre grejer kan det vara svårt att veta vad som kommer att passa och vad storlekarna egentligen innebär. Prova, prova prova är mitt råd. Passformen kan överraska och sånt som inte borde funka kan bli hur bra som helst.
  5. Vad gäller kläder så skannar jag hängarna efter roliga mönster och annorlunda texturer. Kanske en udda krage som sticker fram. Jag känner också noga på tygets tyngd och kvalitet. Vintageplagg är välarbetade och kvalitén sitter i detaljerna. Mönsterpassning, tygval, sömmar och knapphål.
  6. Köp inte saker för att det är trendigt eller rätt i omvärldens ögon! Köp det du själv gillar. Jag köper aldrig “investeringar” när jag går på loppis utan bara sådant som jag genuint tycker om.
  7. Leta inte efter något särskilt och stirra dig inte blind på just det du är ute efter. Ha ett öppet sinne – de bästa fynden gör man av misstag!
  8. Med det sagt vill jag samtidigt slå ett slag för att också leta efter de där vardagliga grejerna second hand. En ny stekspade, ett grytunderlägg eller en potatisskalare. Jag brukar börja med att leta där innan jag går och köper nytt.

Här kan du hitta alla våra butiker runt om i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Skriv upp oss på dina listor när du ska ut på loppis- och second hand-tur i sommar! Om hängmattan eller hammocken känns mer lockande hittar du vår webbshop här.

Följ och låt dig inspireras av @underbaraclaras på Instagram! Tagga gärna dina egna stiltips och second hand-fynd med #myrornastil och följ även vårt konto @myrorna på Instagram. Vi ses!

Tagga @myrorna

Relaterat

I samarbete med Tuvessonskan!

I samarbete med Tuvessonskan!

Den trefaldiga kokboksförfattaren och matkreatören Julia Tuvesson är matkreatören och kokboksförfattaren som skrivit böckerna ”Plåtmat”, ”Käka Grönt” och ”Brynt smör”. Hon bor i…

Läs mer


#myrornastil presenterar: Natali Fikas

#myrornastil presenterar: Natali Fikas

Pasteller, livspepp och glädje! I månadens #myrornastil träffar vi Natali Fikas som för fem år sedan fick beskedet att hon hade akut lymfatisk…

Läs mer


Elsa Billgren i sommarens finaste festoutfits!

Elsa Billgren i sommarens finaste festoutfits!

I samarbete med oss på Myrorna visar Elsa Billgren hur sommarens festmode kan se ut! Stylisten Malin Rudén har handplockat kläder från oss…

Läs mer