Steg 3 – Aktivera ditt förråd med Isabelle McAllister!

Steg 3 – Återvinn rätt!

– De saker som har gjort sitt måste återvinnas på rätt sätt. Att återvinna hjälper faktiskt för att få in material i nya system igen. Bara 10 procent av all plast som samlas in återvinns, men det hanteras ändå på ett bättre sätt än om det går direkt ner i soporna.

– Vissa saker som till exempel batterier och gamla teknikprylar är också viktigt att få in i systemen snabbt igen eftersom de innehåller viktiga mineraler som kan återvinnas hur många gånger som helst om det görs på rätt sätt!– Den gyllene regeln är att det ska sorteras efter det material som utgör majoriteten av prylen. Separera gärna materialen i dina saker innan du återvinner.

– I genomsnitt slänger vi 7,5 kg textil per person och år i Sverige. Myrorna samarbetar med  Lindex och Indiska som tar emot hela och rena kläder i sina butiker som sorteras och säljs vidare i Myrornas butiker. Läs mer här.

– Mindre elavfall (under 25 cm) kan lämnas in alla butiker som säljer prylar med elektronik, till exempel Elgiganten, Clas Ohlson med flera. De har skyldighet att ta emot det.

– Kosmetika och andra produkter som exempelvis hårspray, deodorant och parfym går att lämna in på till exempel Kicks och Åhléns eller på återvinningscentralen.

– De flesta större butiker som säljer färg tar emot gamla burkar och färgslattar. Eller så tar du med även detta till återvinningscentralen.

– Det finns flera olika appar där du kan hitta hjälp för att flytta och köra grejer även till återvinningen. Se bara till att du betalar skäligt!

– Samla inte batterier på hög för då kan de förstöras istället för att kunna återvinnas. Samma gäller gamla mobiltelefoner, datorer och paddor.

– Att få upp mineraler och metaller ur jorden är både smutsigt och kostsamt, därför viktigt att återanvända det som redan finns ovan jord!

Fint jobbat och bra sorterat. Klicka här för att komma till steg 4 där Isabelle berättar hur du tar hand om det du har.

Om du missade något i förra steget kan du klicka här.

Tagga @myrorna

Relaterat

Claudia Galli Concha stylar hösten!

Claudia Galli Concha stylar hösten!

Claudia Galli Concha är producenten och skådespelaren som knappt behöver en introduktion. Hon slog igenom i den ikoniska tv-serien Skilda Världar i mitten…

Läs mer


En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

”Det sitter i detaljerna” brukar man ju säga! Här bär modemästaren och inspiratören @hallbarasara samma klänning men med de olika detaljerna skapar fem…

Läs mer


I samarbete med Tuvessonskan!

I samarbete med Tuvessonskan!

Den trefaldiga kokboksförfattaren och matkreatören Julia Tuvesson är matkreatören och kokboksförfattaren som skrivit böckerna ”Plåtmat”, ”Käka Grönt” och ”Brynt smör”. Hon bor i…

Läs mer