Myrorna i panel om hållbart mode på Stockholm Fashion Week

panel hållbart mode

Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog var inbjuden till ett panelsamtal om hållbart mode på Berns tillsammans med bland annat Emilia de Poret, House of Dagmar, Åhléns och Textilhögskolan i Borås. Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterade samtalet och Kristina Yngwe, Vice ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet och miljöpolitisk talesperson Centerpartiet, var moderator.

Det som framkom under samtalet var att det är uppenbart att vi behöver en mer hållbar textilproduktion och att vi behöver öka insamlingen och återvinningen av kläder.

Centerpartiet skriver: ”Flera kloka inspel kom under samtalet från både panelen och publiken. Emilia de Poret påminde om devisen ”buy less, choose well” och syftade på att man kunde köpa mindre genom att välja rätt plagg med hög kvalitét. Emma Enebog påpekade att den yngre generationen är mer intresserade av konceptet låna-byta-hyra. Anita Falkenek lyfte möjligheten för företag att vara en sorts ”gatekeeper” genom att noga välja dem produkter de säljer så att farliga kemikalier inte kommer in i butikens sortiment. Nils-Krister Persson tryckte på vikten av beteenden och föreslog, likt Kristina Tjäder, mer textilslöjd i skolan där man inkorporerade hållbarhetsperspektivet.”

Inte samma behov av att äga plagg i framtiden

För framtiden fanns, enligt Centerpartiets sammanfattning, förhoppningar om att kommande generationer inte skulle ha samma behov av att äga plagg och att alla fabriker tog sitt ansvar för sitt eget avfall. Det fanns också tankar om att det skulle finnas fler tjänster där man enkelt och billigt kan förnya sina kläder och Sverige skulle bli världsledande på textil. Slutligen fanns det en bild av att framtiden balanserade mellan två vägval, antingen att vi går åt ”slow fashion” där man använder ett plagg under lång tid eller ”fast fashion” där man ofta byter men att materialet är av nedbrytbart material som går snabbare att cirkulera.

Annie Lööf sammanfattade i sitt avslutningstal:

– Det hållbara modet och den hållbara textilindustrin är ett väldigt brett ämne. Det handlar om forskningen. Det handlar om handelns ansvar. Det handlar om hur vi kan bli bättre på att återvinna, återanvända och återskapa. Det handlar om att göra hållbart trendigt.

Centerpartiets rapport ”När hållbart blir trendigt”

Relaterat

Skapa en härlig temadukning!

Skapa en härlig temadukning!

Det finns något väldigt omtänksamt i att bjuda sina gäster på en upplevelse i form av en vacker dukning. En dukning där det…

Läs mer


Hylla hantverket – broderier på textil!

Hylla hantverket – broderier på textil!

Nästa gång du besöker någon av våra butiker – ta en extra titt på textilavdelningen där du kan hitta gardiner, dukar, kökshanddukar och…

Läs mer


Hållbarhetsprojekt för att hålla ordning i garderoben

Hållbarhetsprojekt för att hålla ordning i garderoben

 7 av 10 svenskar använder bara hälften, eller mindre, av kläderna i sin garderob. Nu har Myrorna fått finansiering från Vinnovas Innovationsprogram för…

Läs mer