Bakom kulisserna: möt en av våra bok-experter!

Hur ser vardagen ut bakom kulisserna på Myrorna egentligen? Vår medarbetare, och lite av en bok-expert, Carl Mellberg som ansvarar för bokavdelningen i Ropsten berättar hur man bygger upp en second hand-butik från grunden och delar med sig av sina bästa bokfyndartips.

Att bygga en second hand-butik från grunden

I januari öppnades dörrarna till den nyrenoverade butiken på Kolargatan i Stockholm. Bakom uppbyggnaden av bokavdelningen står Carl Mellberg:

– Det var ganska knivigt i början faktiskt, avdelningen fick växa fram organiskt och anpassas allt eftersom vad som fanns till hands.

Myrorna kändes mer meningsfullt

Böcker har alltid varit närvarande i Carls liv, ett intresse som fick honom att läsa litteraturvetenskap på universitetet. Under studietiden började han att arbeta på Adlibris och senare Akademibokhandeln. Efter många år i den kommersiella branschen kände han att det var dags att göra något nytt:

– Myrorna känns ju lite mer meningsfullt. Det är inte bara konsumtionen som är det väsentliga utan det finns en social grund också. Samtidigt är det en utmaning, det är väldigt annorlunda när man kommer från den vanliga handeln. På Myrorna får man improvisera lite mer och arbeta med det man har.

Butiken som en kreativ utmaning

Carl beskriver hur butiken förändras hela tiden. Ena veckan kanske det finns 20% av en vara medan det ökat till 70% veckan därpå, beroende på vad som kommer in måste man ofta möblera om. På frågan om vad som är det roligaste med hans jobb handlar det just om den kreativa utmaningen:

– Det finns någonting lockande i att man får skapa någonting nytt från befintliga medel och få det att se okej ut. Dessutom är det många roliga möten med intressanta kunder. Dagarna ser väldigt olika ut, vilket passar Carl som beskriver sig själv som rastlös.

Låt letandet ta tid

Avslutningsvis är Carls bästa tips för att bli bra på att handla böcker second hand att låta det ta sin tid:

– Det är bra att veta vad man är ute efter men det är svårt att hasta igenom eftersom det finns så stora volymer att kolla. Däremot vill jag slå ett slag för de prismärkta böckerna, det är där man kan hitta de mest intressanta titlarna.

Just nu har vi halva priset på alla böcker, pocket, VHS, DVD & CD. Här hittar du din närmsta butik.

Relaterat

DIY med Bea Szenfeld!

DIY med Bea Szenfeld!

Bea Szenfeld, papperskonstnären, designern och kreatören, har tillsammans med oss på Myrorna gjort en steg-för-steg-guide för hur du skapar fina vaser av böcker.…

Läs mer


Vilka böcker kommer egentligen in bland gåvorna? Myrorna avslöjar

Vilka böcker kommer egentligen in bland gåvorna? Myrorna avslöjar

På Myrorna tar vi emot enorma mängder böcker varje år. Det är en salig blandning av skönlitteratur, faktaböcker och barnböcker. Vi har nog…

Läs mer


Sommarspecial: fyll en kasse med pocketböcker för bara 69 kronor!

Sommarspecial: fyll en kasse med pocketböcker för bara 69 kronor!

Somliga påstår att sommaren är kort, andra att den regnar bort. Men vi vill nog påstå att oavsett väder och tidsperspektiv är sommaren…

Läs mer