Inred med Feng shui, städa med Flylady-metoden och organisera som Marie Kondo

Vill du också ha nystart? Ska hemmet organiseras, effektiviseras och städas ut så att det spegla ditt nya liv? Inga röriga lådor eller överbelamrade garderober mer! Vi hjälper dig att komma igång med de enklaste tipsen från några kända ordning och reda-metoder.

Den nya miljömedvetenheten har skapat ett uppsving för minimalismen – Äg få saker! Max 10 nyckelplagg! Aja. Alla är vi kanske inte minimalister, men att ha lite ordning och reda hjälper de flesta av oss. Vi har sammanställt flera ordningochreda-metoder och satt ihop till en enkel guide och många olika tips för att passa de flesta! Vill du gå på djupet så finns det böcker, tv och hemsidor att detaljgranska. Men med våra tips hoppas vi att du kommer igång!

Rensa med Flylady-metoden

Att vända upp och ner på hela hemmet på en gång och ösa ur varenda låda för att sedan börja organisera och rensa kan vara övermäktigt. Då passar den amerikanska städgurun FlyLadys knep bra!

Så gör du:

Dela upp hemmet i Zoner som behöver ordning. Ägna en zon uppmärksamhet varje vecka och ägna 15 minuter om dagen till den.

En zon kan till exempel vara:
All förvaring i hallen
En garderob
Viktiga papper-samlingen

Efter några veckor har du ordning i hela hemmet! Dessutom håller du ångan uppe och chansen är större att du upprätthåller din nya fina ordning.

Organisera som Marie Kondo

Marie Kondo har blivit en världskändis med sina böcker och Netflix-serien Tidying up with Marie Kondo. Där vänder hon upp och ner på folks hem och hjälper till att rensa ut och organisera upp. Här kommer några enkla tips att ta med sig från Marie Kondo:

 • Rada upp allt du rensar i kategorin så att du får överblick över allt du har.
 • Rensa ut, spara bara sådant som ”sparks joy”. Alltså sådant som ger dig en känsla av glädje när du håller i det, när du t.ex. rensar bland prydnadssaker eller kläder.
 • Ge allt en plats! Allt du sparar ska ha en fast plats.
 • Dela upp ytan! Använd smålådor i lådor t.ex. för att organisera upp allt i småkategorier.

  Liksom du delar upp besticken i besticklådor kan du skapa smålådssystem i lådor för allt annat du har. Smycken, kontorsgrejer, underkläder och hårvård till exempel.

 • Organisera efter storlek
 • Organisera efter funktion (Alla bakgrejer ihop, klädvård ihop med kläder etc)
 • Organisera efter hur ofta det används (sällan-användning högt upp, ofta-användning i greppvänlig höjd)
 • Använd genomskinliga lådor och burkar för hyllor och förråd, så att du alltid kan se vad som finns där i.
 • Vik kläderna enligt Marie Kondo-metoden och placera plaggen stående i lådor, så har du överblick över vad du har. Nedan kan du se hennes vikmetod.
 • Organisera så att det ger glädje att se det! Då ökar användandet av det du har.
 • Tacka ditt hem.

Hitta lugnet med Feng shui

Feng shui är en flera tusen år gammal kinesisk lära och används till att skapa miljöer där du mår bra. Feng Shui berör många ämnen som inomhusmiljöer, utomhusmiljöer, arkitektur, psykolog och filosofi – men här ger vi dig några förenklade tips för att närma sig feng shui i hemmet! Feng Shui handlar inte om minimalism utan passar alla inredningsstilar.

 • Placera möbler med vägg i ryggen. Se till att du har utsikt över fönster och dörrar när du sitter eller ligger i alla rum. Det kallas att möblera efter kraftposition.
 • Hallen är ditt viktigaste rum. Hallen kallas husets ”mun” och är det rörigt här så påverkar det hela huset. Gå alltså extra mycket Flylady och Marie Kondo på det utrymmet! Här finns också råd om att hålla hallen ljus.
 • Naturliga material som trä och sten är inte bara trendigt – utan också väldigt feng shui!
 • Varma färger och mjukt ljus är bäst i sovrummet.
 • Gröna växter anses göra oss friskare och rena luften. Skaffa flera! Billiga krukor hittar du enkelt på second hand. Se till att förvalta dem väl och välj växter efter hur gröna dina fingrar är.
 • Omge dig med saker som får dig att känna glädje – se Marie Kondo. Men det kan också vara en fin säsongsbukett från skogen, en tavla eller en vacker spegel.

Bildresultat för feng shui

Relaterat

Gör världen en tjänst. Handla cirkulärt.

Gör världen en tjänst. Handla cirkulärt.

Det är dags att tänka cirkulärt och återanvända det vi redan har. Genom att handla på Myrorna gör du världen en tjänst, samtidigt…

Läs mer


#myrornastil presenterar: LoppisLussan

#myrornastil presenterar: LoppisLussan

Månadens #myrornastil är Louise Flink – loppisentusiasten och second hand-skattletaren som driver det inbjudande Instagramkontot @loppislussan. Där delar hon med sig av sina…

Läs mer


Fyndsommaren – så gör du för att fynda bäst i sommar!

Fyndsommaren – så gör du för att fynda bäst i sommar!

När sommaren kommer och ledigheterna börjar så börjar fyndsommaren! Tidningar och sociala medier fylls av rapporter av bästa second hand-fynden, loppiskartor och tips.…

Läs mer