Rädda världen med enkla hushållsknep!

Att rädda världen kan vara något så enkelt som att påverka sin egen energiförbrukning eller göra aktiva val i vardagen. Bikarbonat, såpa, citronsyra och ättika är till exempel bra miljövänliga hushållsknep, samtidigt som locket på kastrullen sparar energi när vi kokar. Vilka är dina bästa rädda världen-tips? Sprid dem till så många du kan! Här bjuder vi på några av våra:

1. Bjud på grönt.

Vår köttkonsumtion är på tok för hög. Det är inte bra för varken vår hälsa eller vår planet. Oavsett om din ambition är att bli vegan, vegetarian, flexitarian eller bara medveten köttkonsument så kan det vara ett tips att träna på att laga nya goda gröna recept och sedan dela med dig av dessa till dina vänner!

 

2. Lägg på locket.

Lägg alltid på locket på kastrullen när du kokar vatten på spisen. Då försvinner inte värmen ut i tomma intet, vattnet kokar snabbare och du sparar 75% mer energi.

 

 3. Ren kaffekokare med ättika.

Det finns avkalkningstabletter att köpa, men att göra det med en hushållsblandning är ett enkelt och miljövänligt sätt att ta hand om sin kaffebryggare!

 1. Häll 6 dl vatten i kaffebryggaren och tillsätt något av följande:
  a. 1 dl 24% ättika
  eller
  b. 2 dl 12% ättiksprit
  eller
  c. 2-3 tsk citronsyra (finns i kryddhyllan i mataffären)
 2. Sätt på kaffebryggaren men stanna den när hälften av vattenmängden passerat
 3. Vänta i 10-15 minuter
 4. Starta kaffebryggaren igen och låt den sista halvan av vattnet passera
 5. Fyll kaffebryggaren med rent vatten och brygg igenom. Kör sammanlagt fyra gånger till med rent vatten för att få bort ättikssmaken.

Samma för vattenkokaren!
Använd samma blandning för vattenkokaren och låt koka upp. Stäng av och vänta i 10 minuter. Koka igen. Koka sedan 4 gånger med rent vatten.

 

4. Drick mer vatten, kranvatten.

Dricksvattnet i våra kranar betalar vi redan för. Det är dessutom hälsosamt, lokalproducerat och gott. Kranvattnet i Sverige är vårt mest kontrollerade livsmedel. Så spara in på fraktat vatten och plastbehållare, och bär med dig vatten från din egen kran istället!

Bonustips för vattendrickare som vill bjuda på vatten i skinande rena glas.

För handdisk: blanda 1 del vinäger med 1 del diskmedel och 3 delar vatten, häll över i en plastflaska och skaka om. Spruta blandningen på en mikrofiberduk eller en mjuk svamp (utan skrubbyta) och torka av glasen.

För diskmaskin: ställ en liten skål som du fyller med vinäger i diskmaskinen och kör glasen (utan diskmedel) på normaltemperatur. När maskinen är färdig kör du programmet igen, men nu med diskmedel.

 

5. Skinande rena silverbestick

1. Använd en balja, eller diskhon (med propp i).

2. Lägg ut ett lager folie i botten av baljan/vasken och pudra ett lager bakpulver ovanpå foliet. Lägg ut besticken ovanpå bakpulvret så att de inte ligger på varandra. pudra därefter på ett lager bakpulver ovanpå det.

3. Häll på kokande vatten så att det täcker besticken. Det fräser och skapas lite starka ångor så häng inte med näsan tätt över.

4. Låt besticken ligga i vattnet tills det svalnat. Gnugga försiktigt med tummen om något mörkt sitter kvar. Skölj av besticken och låt torka. Om något behöver extra puts så kan det hjälpa att gnida med lite ketchup eller tandkräm (tandkräm slipar lite, så tänk på att vara försiktig).

OBS! använd inte denna om silverbesticken har någon ornamentering som ska vara mörk. Bakpulvret tar bort även den.

Relaterat

Myrorna testar: så lägger du upp byxor utan att sy.

Myrorna testar: så lägger du upp byxor utan att sy.

Har du också en ständigt växande hög av syprojekt i din garderob? När man handlar kläder second hand får man räkna med att…

Läs mer


Är byxan för lång eller blusen för trång? Nu kan du beställa skräddartjänst i fyra av Myrornas butiker.

Är byxan för lång eller blusen för trång? Nu kan du beställa skräddartjänst i fyra av Myrornas butiker.

I samarbete med Repamera erbjuder vi nu servicen att beställa skräddartjänst i några utvalda butiker när du köper något hos oss. Tanken är…

Läs mer