Bli mer hållbar! 10 tips från oss

 

 1. Vårda det du har
  Att ta hand om sakerna du har är ett tvärsäkert sätt att ge dem längre liv. Håller du dina saker i trim kommer du märka att du uppskattar det du redan har!
 2. Variera ditt hem
  Bjud hem en kompis med en schysst stil och be hen komma med nya idéer. Kanske kan ni förnya genom att möblera om, byta plats på tavlor, skapa ett stilleben med prylar som helt plötsligt känns som en klockren match.
 3. Gör använt till en vana
  Om du bestämt dig för att köpa, vänj dig vid att ta en sväng förbi närmaste second hand-butik. Ofta fyller butiken på flera gånger i veckan, så du har goda chanser att hitta det du söker.
 4. Minst en second hand
  Bestäm för dig själv att minst ett av nya plagg eller inredningsdetaljer du köper den närmaste månaden ska vara second hand. Nästa månad ska det vara två, och så vidare. Ett par begagnade jeans sparar 11 000 liter vatten jämfört med att köpa nya, så du gör snabbt skillnad.
 5. Moodboard
  Ta hjälp av en inspirationsbild, det kan vara en övergripande känsla av ett rum eller en bild av en speciell ljusstake. Ta med bilden och försök hitta något liknande second hand. Resultatet blir lika snyggt, men mer personligt och utvalt.
 6. Kopiera på ditt sätt
  Även mode går ofta att kopiera, och det ger dig nästan oändliga möjligheter att variera och prägla med din helt unika stil. På så sätt hittar du din version av oversize-kappan, rutigt eller stilrena gråa toner.
 7. Lär känna din butik
  När du lär känna din butik kommer du märka att du snabbt ser vilka avdelningar du gillar bäst. På så sätt underlättar du för dig själv när du letar efter något specifikt.
 8. Sök insta-inspo
  Omge dig med second hand-inspiration. Det finns mängder av härliga konton i sociala medier att följa. Några tips är Instagramkontona @anotherblog.se, @emmasundh och @pearottosson.
 9. Utmana en vän
  Har du hajat fördelarna med second hand? Utmana en kompis som inte har det, gå och handla ihop och inspirera din kompis till att bli lika klimatsmart som du.
 10. Våga ångra ett köp
  Se dig själv som en av många ägare. Om du märker att du har råkat handla något du faktiskt inte kommer använda, skänk bort det, så att någon annan får chansen att ta över och älska det.

Relaterat

SvD Perfect Guide besökte Myrornas sortering i Sätra.

SvD Perfect Guide besökte Myrornas sortering i Sätra.

Så här såg det ut när SvD Perfect Guide gjorde ett besök på Myrornas stora sorteringsanläggning i Sätra.  

Läs mer


Louise Linderoth gör funktionsanpassade festkläder

Louise Linderoth gör funktionsanpassade festkläder

Modedesignern Louise Linderoth har fått ta emot prestigefyllda priser och har hyllats av modemagasinet Vogue. Nu funktionsanpassar hon second hand-festkläder för att fler…

Läs mer


Myrornas inredningstjänst

Myrornas inredningstjänst

Är du som företag nyfiken på att inreda en visningslägenhet, en hotellounge, en restaurang eller en eventyta helt och hållet second hand? Gör…

Läs mer