Aktivera din garderob – lektion 5.

Släng inte kläder!

Mål med denna lektion: Att börja återanvända och lämna in till oss på Myrorna.
Uppskattad tid: 5 minuter att läsa och 10 minuter att göra.

Att slänga kläder i soporna = att bränna upp resurser.

Nu när din garderob är rensad är det viktigaste att du inte slänger det som kan användas igen. När vi slänger textil i soporna bränns de nämligen upp. Om vi istället kan använda plagget en gång till minskar resursanvändandet kraftigt. Att återanvända ett plagg i Sverige är 15 gånger bättre för miljön än att köpa nytt.

Lämna in kläderna till oss på Myrorna. Alla våra butiker runt om i landet tar emot det du vill lämna in, som är helt, rent och i säljbart skick. När du lämnar in dina kläder till oss gör de nytta både för människor och miljö. Hela vårt ekonomiska överskott går nämligen till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige och gör nytta där det verkligen behövs.

Om plaggen är alldeles för trasiga – ta en funderare på om du kan använda dem till något annat? Mjuka bomullsplagg är utmärkta som skurtrasor och när till och med skurtrasorna är för slitna, lämna in dem till textilåtervinning på din återvinningsstation. Vänd dig till din kommun för att veta mer om hur kommunens återvinningscentraler tar emot textil på din ort.

Dagens uppdrag:

Planera in en dag då du lämnar in dina kläder till oss på Myrorna. Här hittar du din närmaste butik och information om öppettider.

Heja dig! I nästa steg är det dags att skrida till verket och göra dig av med det du rensat ut.

Klicka här för att komma till lektion 6.

Tagga @myrorna

Relaterat

Hållbarhetsprojekt för att hålla ordning i garderoben

Hållbarhetsprojekt för att hålla ordning i garderoben

 7 av 10 svenskar använder bara hälften, eller mindre, av kläderna i sin garderob. Nu har Myrorna fått finansiering från Vinnovas Innovationsprogram för…

Läs mer


Modemedveten med Monika Kichau!

Modemedveten med Monika Kichau!

Till vårens första modekampanj har vi bjudit in Monika Kichau, stylist, modevetare och stilinspiratör! Bland Monikas stylistuppdrag räknas Gokväll i SVT där hon…

Läs mer


Handla höstjackan second hand – som Claudia Galli Concha!

Handla höstjackan second hand – som Claudia Galli Concha!

Claudia Galli Concha har i samarbete med oss valt ut 3 olika jackor från en av våra butiker och berättar hur du kan…

Läs mer