Unika auktioner med konstverk av Francois Pierre Portin!

Francois Pierre Portin (1935-2021) var en framstående konstnär, men ingen visste om det. Förrän det en morgon i början av 2021 stod en kartong på Myrornas lastkaj i Ropsten. Där i låg uppemot 100 st av Francois Portins dittills helt okända verk.

Nu har Crafoord Stockholm auktionerat ut denna fullständigt unika upptäckt via Auctionet. Totalt klubbades alla hans konstverk för en halv miljon! Hela överskottet går till att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Francois (eller Frans Peter) Portins pappa Charles Portin – ursprungligen Karl Peter Portin från Nedertorneå i Norrbotten – var en välkänd konstnär som studerade bland annat vid konsthögskolan i Weimar och under Fernand Léger i Paris, där han bodde under många år och ställde ut i Rom, Florens, Milano och Kairo. När andra världskriget bröt ut flyttade Charles tillbaka till Sverige med sin familj. Hans konst finns representerad i allt från biblioteket i Haparanda till Moderna museet i Stockholm och Galleria Nazionale d´Arte Modern i Rom.

Men hans son Francois Pierre Portin? Nästan inga spår.

Det finns en enda notering om att en tavla av Francois Pierre Portin har erbjudits till försäljning på auktion. Att vi nu står här med nära 100 verk är ett mysterium. Både mängden och kvaliteten borde ha lett till att han upptäcktes som konstnär. Men det var aldrig hans avsikt.

Frans Peter Portin arbetade som brevbärare på Östermalm och var aktiv inom Stockholmspostens Idrottsklubb, särskilt schacksektionen. Där sågs han som en gentleman som framhöll andra än sig själv. Han pratade aldrig om sitt konstnärskap. Kanske upplevde han det som att han verkade i sin fars skugga. Eller ville han inte överglänsa honom? Att han donerade verk av sin far till Umeå universitet och sina egna till Myrorna tyder på blygsamhet kring sitt eget skapande.Över huvud taget levde Frans Peter Portin ett tillbakadraget liv på Södermalm med konsten och litteraturen som främsta umgänge. Något år innan sin bortgång i januari 2021 skänkte han en enorm samling böcker och tidskrifter till antikvariatet Rönnells. Historia och religion var två ämnen som särskilt fascinerade honom.Tack vare säkra ögon i hanteringen hos Myrorna har Francois Pierre Portins samlade verk kunnat hållas samman och till slut ges den uppmärksamhet som de förtjänar.

Bland de cirka 100 verken finns allt från enkla skisser och blyertsteckningar till gouacher, collage, linoleumsnitt och akvareller med motiv från italiensk arkitektur, orientaliska miljöer och inte minst med ett konkret formspråk släkt med hans fars och Lage Lindells, Pierre Olofssons och flera andras i den unga rörelsen som kallades ”1947 års män”.Majoriteten av konstverken är utförda under 1950-talet. Därefter har de förvarats i en sluten kartong, oramade.  (Text från Auctionet).

Följ vårt konto @myrorna på Instagram för att hålla koll på spännande nyheter, inspirerande samarbeten och för att ta del av utvalda auktioner.

 

Tagga @myrorna

Relaterat

#myrornastil presenterar: LoppisLussan

#myrornastil presenterar: LoppisLussan

Månadens #myrornastil är Louise Flink – loppisentusiasten och second hand-skattletaren som driver det inbjudande Instagramkontot @loppislussan. Där delar hon med sig av sina…

Läs mer


SvD Perfect Guide besökte Myrornas sortering i Sätra.

SvD Perfect Guide besökte Myrornas sortering i Sätra.

Så här såg det ut när SvD Perfect Guide gjorde ett besök på Myrornas stora sorteringsanläggning i Sätra.  

Läs mer


Claudia Galli Conchas utvalda auktioner i vår webbshop!

Claudia Galli Conchas utvalda auktioner i vår webbshop!

I samarbete med oss har filmaktuella Claudia Galli Concha valt ut sina favoritauktioner i vår webbshop! Passa på, här kan du hitta perfekta…

Läs mer