Vinylexperten tipsar: så hittar du rätt julklappsvinyl till dina nära och kära

Årets second hand-julklapp 2023 är framröstad och i år är vinnaren vinylskivan. En personlig gåva som gått från att vara det enda musikmediet, till ett smalt nördintresse för att nu åter vara på uppgång och finnas i allt fler svenska hem. Här ger Myrornas vinylexpert Benjamin Lavén sina bästa tips till den som vill lägga en, eller flera, vinylskivor under granen i år.

En ny generation köper vinyl

I våra 32 butiker har så gott som alla ett hörn för vinylskivor. Dessutom säljs mycket vinyl i vår webbshop. Vinylerna som lämnas in till oss spänner brett över såväl musikgenre som tidsera. Här finns allt från rock till jazz, punk och dansband, men vanligast är pop från 80-talet, enligt vinylentusiasten Benjamin Lavén som jobbar med att värdera ljud och bild på Myrornas centrallager i Botkyrka. Han menar att han börjat se en ny trend bland vinylsamlarna.

– Traditionellt sätt har intresset för vinylskivor varit ett gubbvälde, men jag märker hur det börjar sprida sig ner i åldrarna. Det är allt fler unga tjejer som köper skivor vilket är jättekul. Här finns en hel värld att utforska och det är inte någon algoritm som föreslår vad man ska lyssna på. Enligt mig är det världens bästa present, både till någon man tycker om och till sig själv, säger Benjamin.Lita på din magkänsla

För den som vill handla vinylskivor i julklapp, men är osäker på vad man ska tänka på har Benjamin några matnyttiga tips:

– Var öppensinnad och lita på din magkänsla. Tycker du omslaget är snyggt och kul så är det stor sannolikhet att du också gillar musiken. Men glöm inte kolla skicket innan du bestämmer dig. Håll upp skivan mot en lampa och leta efter synliga repor. Ju färre repor desto bättre skick – och musikupplevelse.Tips! Rätt julklappsvinyl till dina nära och kära

Till mamma eller pappa
Föräldrar brukar tycka om musik från sin egen ungdom. Ta en titt i deras Spotifylista eller gamla skiv- eller vinylsamling så får du en hint om vad som kan uppskattas. Har man en mamma som gillar Bob Dylan så finns det ofta mycket bra second hand-exemplar. Dire Straits skiva Brothers In Arms är en klassisk ”pappa-favorit” med stor chans att hitta för den som gräver. Annars är Donna Summer en favorit från discoeran som ger musikalisk kvalitet för pengarna.

Till syster eller bror
Till ett syskon är det kul att ge presenter med humor och glimten i ögat. Bland vinylsamlingarna finns det skatter för den som letar. Allt från knäppa skivor med syntversioner av klassisk musik till smöriga loungeplattor eller band som spelar hits på en hammondorgel. Dessutom kan vinyler med roliga och fulsnygga omslag vara en kul gåva i sig.

Till partnern
Utgå från musik som ni har en känslomässig relation till. Finns det någon artist eller låt som symboliserar en speciell känsla eller ett minne för er? En vinylskiva är en fin symbol som man kan ha framme och sätta på vid speciella tillfällen. Exakt vad det kan vara för skiva får man fundera på själv, men det kan bli något värdefullt att ha i sin relation.

Till mor- och farföräldrar
En gammal jazzgoding slår aldrig fel och är en bra julklapp till den musikälskande morföräldern, oavsett ålder. Mor- och farföräldrar från den lite äldre generationen kanske till och med var med på stenkakornas tid. Stenkakor är föregångaren till vinylen och brukar ligga i bruna pappersfodral. Vi får ofta in stenkakor med jazzgudar som Ella Fitzgerald, Bing Cosby och Louis Armstrong. Men alla de artisterna finns såklart på vinyl också.Har du skivor hemma som du inte längre lyssnar på?

Har du vinylskivor som ligger och dammar på vinden eller gamla favoriter du tröttnat på är du välkommen att lämna in dem till oss så att de kan snurra vidare.

Hela vårt ekonomiska överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige.

Följ vårt konto @myrorna på Instagram för att ta del av fler inspirerande historier, samarbeten och daglig inspiration. Vi ses!

Tagga @myrorna

Relaterat

Årets second hand-julklapp 2022 är: Tavlan!

Årets second hand-julklapp 2022 är: Tavlan!

Myrorna kan stolt presentera årets second hand-julklapp som är tavlan! Se när Myrornas marknads- och kommunikationschef Åsa Blomberg presenterade årets second hand-julklapp i…

Läs mer


Elsa Billgrens second hand-klappar!

Elsa Billgrens second hand-klappar!

Förra veckan besökte Elsa Billgren en av våra butiker i Stockholm för att köpa julklappar till sina nära och kära. Den här veckan…

Läs mer


Årets second hand-julklapp 2023 är: Vinylskivan!

Årets second hand-julklapp 2023 är: Vinylskivan!

För andra året i rad har vi på Myrorna frågat svenskarna vad de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort…

Läs mer