5 tips för streetsmart skolstart

skolstart

Sommaren tar slut och det vankas skolstart. För en del är det dags för första dagen som skolbarn, för andra kanske en ny skola. En del längtar efter att återse kompisarna igen och några smider planer för hur hösten ska bli. För föräldrar blir det också många inköp.

Ny ryggsäck, en fin kalender eller sitt första pennskrin. Oavsett ålder så är skolstart på höstterminen fylld av många spännande visioner – men ofta förknippas de med att saker behöver köpas. Ny fin ryggsäck att vara stolt över, kanske blir skolan mer rolig med ett fint anteckningsblock. Regnkläderna från i våras passar plötsligt inte längre, och höstjackan har blivit kort och trång. Anteckningsböcker, ryggsäckar och pennskrin. Gympapåsar, slitstarka byxor och nya tröjor. Oavsett om man har en bekymmerslös ekonomi eller en hushållskassa som ger en huvudvärk så finns det några streetsmarta saker att tänka på inför skolstarten.

Allt behöver inte vara nytt! En del saker kan ärvas eller köpas second hand. På second hand kan du hitta superfina höstskor, ett perfekt regnställ och en fin ryggsäck. Kanske köper du ett anteckningsblock i bokhandeln, men glöm inte att kasta ett öga i närmaste Myrorna-butik först!

5 tips som gör skolstart-måsten roligare!

  1. LISTAN. Gör en lista på vad som behövs. Nya regnbyxor, nya byxor i större storlek och hur är det med alla skor som behövs?
  2. SECOND HAND FÖRST. Börja kika efter det som finns på listan på second hand först. Myrornas butiker, andra second hand-butiker, barnloppisar eller på nätet. Eftersom barn ofta växer snabbare än kläderna slits så är det ganska enkelt att hitta plagg av hög kvalitet och uppskattade märken second hand. Det som inte hittas second hand är sedan enkelt att komplettera med nyproducerat.
  3. PAPPER I ANDRA HAND. Miniräknare, pennfodral, pärmar och oanvända anteckningsböcker hittar du oftast på våra bokavdelningar när vi har sådant inne. Att slå in en pärm med tyg, eller en anteckningsbok i guldpapper är enkla och billiga sätt att få skolstartsgrejerna att kännas fina och roliga.
  4. BIJOUTERI. Roliga nyckelringar, klädmärken eller kanske bijouterier som är roligt att pimpa ryggsäckar, pennfodral eller jackor med hittas ofta kring bijouteriavdelning eller vid kassan.
  5. BRODERA. Varför inte hoppa på senaste trenden och brodera på ryggsäck, keps, jeans eller jacka? Personligt sätt att sticka ut med något fint! På våra textilavdelningar hittar du garner och här och här hittar du inspiration!

Därför ska du inte köpa allt nytt:

  1. Att producera kläder och saker kräver stora mängder energi. Särskilt kläder är vår näst mest förorenande industri, och släpper ut stora mängder koldioxid som skyndat på kraftiga klimatförändringar. Det är våra barns framtid på jorden.
  2. Att leta saker second hand och att visa på hur fina och bra saker man faktiskt kan hitta bidrar till att fler får upp ögonen för det! Gör det på ditt sätt. Barnkläder i vintage-stil, 80-tals trendig eller bara en overall från Mini Rodini? Du bestämmer nivån, men ju mer du hittar alternativ för second hand, ju mer klimatsmart och plånbokssmart blir det!
  3. Det är kul.

 

Relaterat

Psykisk ohälsa hos barn har ökat med 100%

Psykisk ohälsa hos barn har ökat med 100%

De barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer har ökat på senare år. Det i sig för med sig en större risk för…

Läs mer


10 ton kläder dagligen – så fungerar sorteringen.

10 ton kläder dagligen – så fungerar sorteringen.

Det sägs att vi är på väg mot en återbruksrevolution. Begagnathandeln ökar – något som märks hos oss. Varje dag landar 10 ton…

Läs mer


Julklappar till barnen från 10 kr!

Julklappar till barnen från 10 kr!

Funderar du på vad familjens yngsta medlemmar ska få i julklapp? Just nu är våra butiker fyllda av skojiga leksaker till barn som…

Läs mer