Så syr du stora golvkuddar!

Hur härligt är det inte med stora, mjuka golvkuddar? Att sitta eller ligga på framför favoritserien, som extra sittplatser i vardagsrummet eller på en bänk i trädgården. Eller varför inte med en kopp te under morgonstunden, som en bädd till husdjuren eller till barnkalaset? En stor golvkudde har många användningsmöjligheter och är tacksam att inreda sitt hem med!

Vi visar dig hur du enkelt syr en golvkudde med tryckknappar med hjälp av den här steg-för-steg-guiden. Koppla in sladden till symaskinen och häng med!

Du behöver:

  • Tyg (duk, gardinlängd, stuvbit, överkast eller något annat – finns att hitta i våra butiker om du inte har det hemma)
  • Fyllning till kudden (exempelvis en bäddmadrass, ett täcke eller liknande)
  • Symaskin
  • Tråd
  • Sax
  • Måttband
  • Markeringspenna (det finns speciella textilpennor vars färg tvättas bort efter första tvätt)
  • Hammare
  • Tryckknappar och verktyg till dessa (finns hos hobby- eller tygaffär)
  • Eventuellt behöver du en håltång eller syl (beroende på vilket sorts tyg du valt)

1. Mått och utformning av din kudde.

Först och främst behöver du bestämma hur stor din golvkudde ska vara och hur du vill att den ska vara konstruerad. I det här fallet använder vi oss av en bäddmadrass som innerkudde och genom att vika den fyrdubbel får den måttet 80 x 50 cm. Som stängningsanordning har vi i detta fallet valt att ha tryckknappar.

Det går även att bara ha den traditionella ”örngottsprincipen” med tyg som går omlott men där finns risken att innerkudden gärna tittar ut och att yttertyget blir lite slappt efter att man slängt sig ner på golvkuddarna några gånger. För den händige finns ju även alternativet att sy i en dragkedja men det är en annan historia!

2. Mät upp och klipp till ditt tyg.

För att ha sömsmån och marginal för ett litet omlottvik på baksidan av kudden har vi valt att klippa till ett kraftigare möbeltyg till 122 x 97 cm. Innerkudden har måtten 80 x 50 cm vilket ger oss gott om marginal för att få in innerkudden utan större ansträngning.

3. Kontrollmät och testa tyget runt innerkudden.

Lägg ut tyget med innerkudden ovanpå för att säkerställa att du har nog med tyg för att få ihop sidosömmarna samt att tyget inte glipar när du lägger det omlott på baksidan av kudden.

4. Markera omlottdelen och nåla.

Markera var omlottdelen ska ske, ta ut innerkudden och nåla ihop kortsidorna med tygets rätsida mot varandra.

5. Sy ihop kortsidorna.

Om du klippt i ditt tyg kan det vara bra att sicksacka kortsidans råa kanter med sicksacksöm så att de inte fransar upp sig. Om du klippt i det som blir långsidan av kuddfodralet kan du fålla upp kanten någon centimeter och sy med raksöm för en snygg kant eftersom den blir synlig.

Sy sedan ihop kortsidorna av kuddfodralet med en enkel raksöm, fortfarande med tygets rätsida mot varandra så att tyget ligger ut-och-in framför dig.

6. Vänd ut-och-in på tyget.

Pilla ut hörnen på kuddfodralet och ta hjälp av något spetsigt för att få snygga hörn på kudden.

7. Dags för tryckknappar!

Ta fram hammare, tryckknapparna och verktygen för detta. Har du ett väldigt tjockt tyg kan det vara bra med en håltång eller syl, annars går det bra med en sax för att göra hålen för tryckknapparna.

8. Mät ut avståndet mellan dina knappar.

Lägg ut dina knappar på kuddfodralet (utan innerkudde) och markera var hålen ska sitta för de övre knapphattarna.

9. Montera fast tryckknapparna.

Olika tryckknappar har lite olika instruktioner för hur de ska fästas. Se till att du köpt verktyg som hör till just de knapparna du valt att köpa och följ instruktionerna som följer med förpackningen.

I detta fallet gör vi ett hål i tyget med saxen enligt vår markering, placerar hatten i den lilla metallhållaren och bankar fast tryckknappen på undersidan med hjälp av verktyget och en hammare.

10. Montera fast tryckknapparna.

Stoppa i innerkudden i kuddfodralet och mät var underdelen av tryckknappen ska sitta. Ett generellt tips är att inte spänna tyget för hårt runt innerkudden då det annars finns en risk att knapparna knäpps upp om man sätter eller lägger sig på kudden. Låt tyget vara lite följsamt runt innerkudden och markera med märkpennan var du ska göra hålen.

11. Knäpp igen knapparna…

…och njut av att din golvkudde är klar!

 

Lycka till!

Tagga gärna dina nysydda och hållbara kuddar med #myrornastil och @myrorna. Välkommen in till någon av våra butiker eller till vår webbshop!

Följ även vårt konto @myrorna på Instagram för mer inspiration. Vi ses!

 

Tagga @myrorna

Relaterat

Helena Lyth i ett juligt samarbete med Myrorna!

Helena Lyth i ett juligt samarbete med Myrorna!

I ett juligt samarbete med Myrorna visar Helena Lyth hur du kan göra julen lite mer hållbar och vacker genom att återanvända och…

Läs mer


Pynta påskriset med Gustav Broström!

Pynta påskriset med Gustav Broström!

Under våren kommer Gustav Broström inspirera med enkla påskpyssel, tips och trix i samarbete med oss. Denna gång visar han hur du skapar…

Läs mer


Så gör du: Byrå med stol i dov viol från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

Så gör du: Byrå med stol i dov viol från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

En byrå från Svenska möbelfabrikerna i Bodafors fick agera huvudperson när Sanna valde att sätta den i fokus i en blommig kontext. Den…

Läs mer