Så gör du: Färgstarka och stilrena matsalsmöblerna från Upgrade by Sanna Evers

stol

Ett orange kretongtyg inspirerade Sanna Evers till en färgstark matsalsgrupp där form och mönster får ta plats. Vackra sniderier fick lyftas fram i starka färger och raka linjer fick komma till sin rätt i dov och mer sober kulör. Resultatet blev möbler som lyfter din matsal och ger en känsla av stil.

”Efter hand växte en hel matgrupp fram. Med möbler från olika tidsepoker. Men genom att hitta gemensamma markörer i färg och tyg blev det ändå till en enhet. Det började med två karmstolar, stilmöbler från 40-talet, matta och slitna i lacken med uttjänt klädsel. Bordet i empirestil hade en målad yta i svart med kraftiga repor och olikfärgade ben. Gruppen kompletterades med två fina björkstolar som endast kläddes om. Den nätta pinnsoffan hade stått i ett väntrum med plastklädsel. Den fick samma mörka gröna färg som bordet och en neutral linneklädsel. Lampan från IKEA förgylldes med guldfärg och orange sladd.” – Sanna Evers

Före

Matta och slitna stolar från 40-talet och en pinnsoffa med plastklädsel från ett väntrum kombinerades med ett bord i empirestil. Omöjlig kombo? Nejdå.

Sannas Upgrade

Utifrån en ett orange kretongtyg, en tavla med breda penseldrag och en blomsterbukett skaffade Sanna inspiration och letade bland Caparols kulörer tills hon föll för de matta lackfärgerna CAMEO 160, OASE 35 och metallacrylen PLAY.

Caparol har färger som gör det möjligt att måla på de flesta ytor. De flesta av möblerna som Sanna har målat om är behandlande på ett eller annat sätt, framför allt lackade eller målade.

Så gör du:

  1. Tvätta först av stolarna med målartvätt. Det är viktigt att få bort allt smuts, fett och kladd.
  2. Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
  3. Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta. Har färgen eller lacken lossnat och flagnat på vissa ställen är det viktigt att avlägsna dessa med antingen slippapper eller en färgskrapa. Slipa sedan ytan matt med ett fint slippapper. Sitter färgen bra och utan flagor räcker det med att slipa med det fina sandpappret.
  4. Sedan är det dags att måla! Jag har grundmålat alla möbler med Caparol Häftprimer för att få bästa möjliga underlag att måla vidare på. En fantastisk färg som fäster stenhårt på de flesta ytor t o m glas, hårdplast, keramik och metall. Den behöver tid för att härda innan man kan gå vidare med lackfärgen.
  5. Nu kommer det roliga! Äntligen ska möbeln få sin slutliga karaktär. På alla möbler har jag använt Caparols matta lackfärg. Resultatet blir elegant och sobert.
    Måla alltid minst två gånger så att du får en heltäckande och tålig yta. Torktiden mellan målningarna står tydligt på burken.

Val av penslar!

Att måla med rätt penslar är A och O för ett bra resultat. Här är några penslar som har använts när möblerna har målats. Både breda, smalare och runda lackpenslar. Beroende på om det är stora ytor eller smala ben som ska målas. Rådfråga alltid i färgaffären!

penslar när man målar möbler

Resultat

 

Relaterat

Gör en egen minibiosfär!

Gör en egen minibiosfär!

Skapa ett självförsörjande ekosystem i miniatyrformat som dessutom är väldigt dekorativt! I en minibiosfär eller ett miniväxthus kan du plantera små växter under…

Läs mer


DIY med Bea Szenfeld!

DIY med Bea Szenfeld!

Bea Szenfeld, papperskonstnären, designern och kreatören, har tillsammans med oss på Myrorna gjort en steg-för-steg-guide för hur du skapar fina vaser av böcker.…

Läs mer


DIY  – Så gör du om en dammig pall till nordisk design

DIY – Så gör du om en dammig pall till nordisk design

DIY – Do It Yourself är ett sätt att få second hand att bli precis det man vill att det ska vara. Många…

Läs mer