Inred hållbart med möbler från second hand – så lyckas du!

Hållbar inredning ligger i tiden. Många har tröttnat på slit och släng och vill istället hitta möbler och prylar second hand. Ett klimatsmart, billigt och roligt sätt att inreda som ger unika hem och ett mer hållbart samhälle. Vi på Myrorna älskar second hand-möbler, inredning och prylar. Vi hjälper dig att komma igång att bli en hållbar inredare.

 

Varför möbler från second hand?

När du väljer att handla dina möbler och prylar second hand bidrar du till en bättre värld. Du minskar nämligen din klimatpåverkan. Om du dessutom handla från en ideell aktör, så som oss på Myrorna hjälper du oss att göra samhället mer medmänskligt, eftersom allt vårt överskott från dina köp går till sociala insatser för att hjälpa människor som lever i utsatthet. Oavsett vilken stil du har hemma är det idag enkelt att hitta snygg och hållbar second hand-inredning, både i butik och på nätet. Hela soffgrupper, vitrinskåp med patina, handgjord keramik, klassiska serviser, tavlor och vaser – du kan faktiskt inreda hela ditt hem med second hand. Vi på Myrorna märker att intresset för hållbar inredning ökar hela tiden och har satt samman en guide till dig som vill bli bättre på att handla din inredning och dina prylar second hand.

Du får en personlig stil

Allt som säljs på Myrorna är unikt. Vi har bara ett exemplar av varje. Så när du hittar din second hand-möbel eller vintagelampa hos oss kan inte din bästa kompis köpa en exakt likadan dagen efter. Med enkla medel kan dessutom ett fynd från second hand piffa upp matbordet inför middagen vännerna – släng på ett par fina dukar och några ljusstakar eller skapa rätt känsla i sovrummet med vackra kuddar och små dekorativa prylar.

 

Second hand är klimatsmart

Att handla second hand-möbler är snällt mot vår planet. När du väljer begagnad inredning minskar din klimatpåverkan med upp till 40 % jämfört med om du handlat nyproducerat, och materialförbrukningen minskar radikalt (förstås). På så vis kan du sitta i din nyinköpta stol eller soffgrupp med gott samvete, eftersom du är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle samtidigt som du skapar nya uttryck i hemmet.

Second hand-möbler = kvalitet

Faktum är att begagnat inte helt sällan håller högre kvalitet än nyproducerat. Det är möbler i helt solitt trä, tavlan är en äkta oljemålning, mässingen har naturlig patina, vasen är handblåst och en fin gjutjärnspanna kostar en tiondel av priset och ändå steker pannkakorna gyllengula. Varför springa till nyhandeln och köpa grejer producerade på andra sidan jorden, när allt det här finns att köpa i second hand-butiken runt hörnet? Du hittar din närmaste Myrorna-butik här

 

Inredning till en billig peng

Att inreda och utforska sin stil behöver inte vara en dyr historia. När du handlar dina prylar second hand kan du ofta hamna långt under prislappen för en nyproducerad pryl. Även om riktigt unika klenoder ibland säljs dyrt både i våra butiker och hos andra så är det generellt mycket billigare att möblera hemmet med begagnat. Win-win!

 

Second hand kan varieras

Vi älskar att kombinera oväntade material och stilar. En fördel med att just inreda second hand är att vi kan väva samman generationer av fin inredning i våra hem. Dessutom kan man plocka ihop en egen servis av udda glas och porslin, och på så sätt göra dukningen både personlig och stilsäker. Att låta små inredningsdetaljer stå i en oväntad klunga ger ditt hem en välkommen livfullhet.

Inredning online är populärare än någonsin – nätet är din nya second hand-oas!

Idag inspireras vi av varandra som aldrig förr. Tack vare sociala medier får vi dagligen följa med våra vänner och personer vi inte känner rakt in i deras hem. Aldrig förr har det varit så enkelt att inspireras. Det har heller aldrig varit lika enkelt att handla snygg och hållbar second hand-inredning. Några tips på vägen:

 

Bevaka dina intressen!

Idag finns ett brett utbud av second hand online. Myrornas webbshop ökar försäljningen varje vecka, och vi märker att allt fler hittar till de digitala butikerna. Ett tips för att lyckas är att sätta en bevakning på saker som du är intresserad av! Letar du efter den där sista koppen till Rörstrands-servisen eller den där speciella vasen som ska bli pricken över i:et på soffbordet? Sätt en bevakning, så missar du aldrig nya fynd!

 

En bild säger mer än tusen ord.

Utmaningen med att handla second hand-inredning på nätet är att man inte kan klämma och känna på grejerna. Samtidigt är bilderna ofta tydliga och visar på både skick och kvalitet. Unna dig därför att zooma in och verkligen titta noggrant på bilderna, så att dina fynd motsvarar dina förväntningar!

 

Gör en Att köpa-lista

Oavsett om du är på jakt efter fina saker till barnens rum, den perfekta mässingsljusstaken, den där lampan som ska hänga ovanför köksbordet, en prydnadshäst till bokhyllan eller en vas som matchar din dukning så hittar du det mesta du söker online. Att göra en lista på sådant som du behöver, till exempel i mobilens anteckningar, gör det enklare att fylla luckorna i hemmet med återanvända prylar.

 

 Hitta dina bästa butiker – även på nätet

Idag är ditt nästa second hand-fynd bara ett knappklick bort, tack vare det stora utbudet av hållbar inredning och möbler på nätet och de flesta aktörerna har egna butiker. Vi på Myrorna har till exempel en webbshop som hela tiden fylls på med inredning, prylar och förstås också kläder och skor. Spana in den här!

Handlar inredning och prylar på second hand som ett riktigt proffs!

Även om försäljningen av second hand ökar på nätet, så är det förstås alltid fantastiskt roligt att köpa möbler, inredning och prylar på plats i butik. Ingenting går upp emot att provsitta soffan eller hålla i temuggen.

 

Fågel, fisk eller mittemellan?

Är det dags att besöka en second hand-butik? Se till att ha gott om tid och kolla igenom hela butiken! Längst in i hörnet eller högst upp på en hylla kanske du hittar din finaste ljusstake.

 

Slit och släng är över – slit och älska igen gäller nu!

Om du är van att handla nytt kan du behöva ställa om siktet när du ska handla second hand. Allt som säljs i våra butiker är återanvända prylar, det vill säga begagnade så en viss patina kan man räkna med. Är det du hittat inte helt perfekt? Många saker kan du enkelt piffa till och ge nytt liv hemma genom att måla på ett lager färg eller sätta på ett nytt handtag.

 

Syna allt i sömmarna

En kantstött kopp hör tyvärr inte hemma i ditt köksskåp, den ska kastas. Och en trasig lampa kanske inte är det roligaste att komma hem med. Även om vi på Myrorna är har experter som handplockar det som säljs i våra butiker, och vi gör allt vi kan för att säkerställa att det vi säljer är helt, så finns risken att någon defekt missats. Titta noggrant redan i butiken, så du får med dig en både fin och fungerande  pryl hem.

Lycka till!

Relaterat

DIY – Gör en egen skandinavisk fårskinnspall med hög gullighetsgrad!

DIY – Gör en egen skandinavisk fårskinnspall med hög gullighetsgrad!

Vi ger dig den enkla DIY-guiden för hur man gör läderdesignern Ellinor Hallings lekfulla fårskinnspall. Har du en gammal IKEA-pall så har du…

Läs mer


DIY – Så gör du om en gammal skolbänk

DIY – Så gör du om en gammal skolbänk

DIY – Do It Yourself är ett sätt att få second hand att bli precis det man vill att det ska vara. Många…

Läs mer


DIY – Drömmigt dockhus till perfekta barnrummet

DIY – Drömmigt dockhus till perfekta barnrummet

Nu ger vi dig den enkla DIY-guiden för hur man gör Elin Anderssons pastelliga dockhus för fin hylla i barnrummet. Med små medel…

Läs mer