En skön soffa är något som kramar om dig som en passionerad kärlek

Vi inredde Parhams Ateljé. Något av det han ansåg vara viktigt var att där skulle finnas en soffa. Nu hade han redan en fåtölj, som han kallade för soffa. Historien med den berättar han om här. En soffa är ju faktiskt grymt viktigt att ha för häng, för att sova i, för att få inspiration – ja, lite allt möjligt. Om inte annat för att berätta historier.

Här ger vi dig soffans historia:

Det sägs att första gången ordet soffa används är 2000 f. kr i Egypten. Ordet soffa kommer från arabiskans ord för bänk. Vid den här tiden var däremot soffan inget för vanligt folk. Framförallt faraoner och högt uppsatta romare var det som använde soffa på den tiden. Soffan då liknande mer en schäslong och man halvlåg i den. Det vanliga folket fick däremot nöja sig med stenbänkar.

Soffan på medeltiden

Efter romarrikets fall försvann soffan helt till förmån för enkla bänkar och stolar. I över 1000 år tyckte man inte att soffan behövdes!  Men på 1500-talet dyker soffan äntligen upp igen tack vare europeiska hantverkare. Avancerade och invecklade soffdesigns spred sig över Europa, och kanske var soffan mer för ögat än rumpan då de inte var helt bekväma. Fyllning kunde vara allt från hästhår till mossa.

Soffans revolution

På 1700-talet däremot så börjar hantverkarna komma ifatt den bekväma aspekten på sofforna och de anpassades även för att kunna agera tillfällig säng. Det var någonstans där som soffan blev folklig. Sedan kom industrirevolutionen och masstillverkning av symaskiner och gjorde soffan alltmer tillgänglig. Den kom i folkligare och folkligare varianter och i början av 1900-talet fanns det många enkla och praktiska soffor för vardagsbruk.

Var hittar jag second hand-soffan?

Kanske gillar du antika soffor i äkta 1600-tal trots obekvämligheten, eller så är du galen i gustavianska soffor. Kanske trivs du bäst i en 50-talssoffa eller så har du precis återupptäckt de pluffiga modellerna från 80-talet. Vilken soffa du söker beror på var du letar. De mycket äldre historiska sofforna söks bäst på antikauktioner, men hos oss kan vi erbjuda många varianter från 40-talet till idag. Från 150 kr och uppåt!

 

Källa:

sofasofa

 

 

Relaterat

Inred med saker som har något att berätta. Här finns allt som talar för framtiden.

Inred med saker som har något att berätta. Här finns allt som talar för framtiden.

Trendsäkert, personligt och hållbart är en vinnande kombination. Vi inredde artisten Parhams studio i Sockerbruket med återanvända möbler och prylar, och fick ett…

Läs mer