Börja brodera! Inspireras av experten som hittar materialet second hand

Med våren är det dags för nya tag och nya projekt. Varför inte testa att börja brodera? En gammal handarbetesteknik som dammats av och blivit supertrendig under de senaste åren. På Instagram kryllar det av inspirerande broderikonton. Vi blev nyfikna på vad som försiggår bakom kulisserna och ställde därför några frågor till Anneli Hansson Henne som driver kontot @annelibroderar:

Hej Anneli! Hur kommer det sig att du började brodera?

Jag har alltid gillat att sy och brodera, men en ordentlig första start fick jag när jag pluggade sömnad och design på folkhögskola. Sen kom jag igång igen när jag hade världens tråkigaste sommarjobb förra sommaren och kände väl att jag ville köra igång lite med broderi ”på riktigt”.

Vad använder du för material?

Vad gäller tråd använder jag nästan uteslutande moulinégarn som jag försöker få tag i second hand. Det kan vara lite svårt om jag letar efter en speciell nyans, men allra oftast utgår jag från vilka garner jag har hemma. Jag tycker det är roligast att brodera på kläder, och då kan materialet vara precis vad som helst. Jag försöker köpa plagg second hand också, men ibland köper jag nytt om någon som beställt ett broderi vill ha något specifikt. Många gånger har de jag broderat åt redan ett befintligt plagg.

Vart hittar du din inspiration?

Jag hade ju velat svara ”naturen” eller ”min omgivning” eller ”överallt jag ser” men allra oftast är det Instagram och övriga internet. Det finns ett helt fantastiskt och inspirerande broderi-community på Instagram. Egentligen tycker jag bäst om när beställaren har en tydlig idé av vad de vill ha. Det kan vara bilder, ritningar, en viss blomma eller färg. Det ger mig precis lagom utrymme för kreativitet. Om jag känner den som beställer tycker jag också det är så kul att tänka sig vad som passar just den personen.

Har du något favoritmotiv?

Det enkla svaret är nog blommor. Men jag kan absolut ingenting om blommor så det har skett en del underliga googlingar. Men jag broderar gärna vad som helst, och helst olika saker om vartannat. Jag hade också tyckt det varit skitcoolt att brodera porträtt eller mer avancerade illustrationer, men det är tyvärr inte min starkaste sida. Kanske efter en teckningskurs i framtiden?

Har du några tips till alla som vill börja brodera men inte vet vilken ände de ska börja?

Mitt bästa tips är nog att bara köra igång, men jag förstår att det är lättare sagt än gjort. Jag tror det viktigaste är att inse att det inte gör något om ett stygn blir lite fel eller snett, det är liksom bara att fortsätta. I slutändan kommer det bara vara du som ser det där sneda stygnet ändå. Om en vill ha mer konkret hjälp i början finns mängder av nybörjarkit där allting ingår, och då pratar jag inte bara om korsstygnsmönster. Kolla Instagram! Dels för inspiration, men också för att många har sina egna webbshops med olika kit och sådär. Ut och brodera med er!

Följ Anneli Hansson Henne på Instagram här.

Klicka här för en guide till hur du personifierar ett par jeans med broderi.

Relaterat

Elsa Billgrens second hand-klappar!

Elsa Billgrens second hand-klappar!

Förra veckan besökte Elsa Billgren en av våra butiker i Stockholm för att köpa julklappar till sina nära och kära. Den här veckan…

Läs mer


Gör en egen minibiosfär!

Gör en egen minibiosfär!

Skapa ett självförsörjande ekosystem i miniatyrformat som dessutom är väldigt dekorativt! I en minibiosfär eller ett miniväxthus kan du plantera små växter under…

Läs mer


Så gör du: Blå skåpet från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

Så gör du: Blå skåpet från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

God kvalitet på möblerna men ibland hopplöst daterade i uppsynen. En modellstudie i olja fick ligga som grund till Sanna Evers inspiration när…

Läs mer