Vår historia

Med viljan att göra något gott för de som hade det svårt startade några kvinnor en verksamhet på Östermalm i Stockholm 1896. Där samlade de in och sålde begagnade saker.

1899 överlät damerna Myrorna till Frälsningsarmén. Den första second hand butiken som hette Myrorna öppnade samma år och låg på Götgatan i Stockholm. Redan från början var praktik och arbetsträning för människor som stod utanför arbetsmarknaden en del av verksamheten.

Efter andra världskriget handlade man mindre second hand

Frälsningsarmén fortsatte sitt sociala arbete i kombination med Myrornas butiker. Under många år var dock secondhand inte någonting som gemene man handlade. Tiden efter andra världskriget präglades framförallt av framtidsoptimism tack vare teknisk och ekonomisk utveckling, vilket resulterade i ökad konsumtion av nya produkter istället för av äldre föremål.

Myrorna växte med 70-talets gröna våg

Det var först under 1970-talet Myrorna fick ett lyft i och med att miljömedvetandet ökade samtidigt som second hand också började bli mode när unga hittade en ny stil och uttryckssätt genom gamla kläder och föremål. 1988 blev Myrorna en fristående affärsdrivande verksamhet inom Frälsningsarmén. Strax därefter började man arbeta med att gå ”från lumpbod till butik” och målet var att hela svenska folket skulle bli kunder hos Myrorna.

Sveriges största second hand-kedja

Idag är Myrorna Sveriges största butikskedja som säljer second hand med butiker över hela landet. Verksamheten har genom åren utvecklats med butikskoncept, effektivare gåvoinsamling och sortering samtidigt som Myrorna har fortsatt att erbjuda meningsfull arbetsträning.

Myrorna har i över 120 år utvecklats i takt med samhället, men syftet har hela tiden varit detsamma – att göra nytta och bidra till ett mer medmänskligt och hållbart samhälle.