Gör dina egna ljus av ljusstumpar!

I mörkare tider är det härligt att ljusa upp tillvaron med tända ljus, men vad gör man med alla ljusstumpar som blir över? Jo, spara dem och gör nya ljus i second hand-fyndade burkar, urnor, krukor, vaser, glas eller något annat fint! Vi har massor att välja på i våra butiker och i vår webbshop som kan passa som behållare för dina ljus! Häng med och läs om hur du går tillväga!

Du behöver:

  • Ljusstumpar av stearin
  • Ljusvekar (finns att hitta i hobbyaffärer)
  • Grillpinnar eller glasspinnar
  • En metallbunke eller kastrull för stearinsmältning
  • Soppslev för ljusmassan
  • Burkar, urnor, vaser, krukor, koppar, muggar etc.

(Hos oss på Myrorna hittar ni både kastruller, slevar och massor av fina behållare att göra dina ljus i)

Gör såhär:

Börja med att täcka din arbetsyta med tidningspapper eller liknande för att slippa stearinfläckar. Sätt metallbunken eller kastrullen i ett varmt vattenbad på spisen. Smält ljusstumparna långsamt på medelvärme. Det är viktigt att det inte kommer något vatten i ljusmassan, så se till att vattnet i vattenbadet inte kokar för mycket.

Rör runt i ljusmassan så smälter stumparna fortare. När du har en klar ljusmassa utan stearinklumpar fiskar du försiktigt upp alla ljusvekar.

Fixera ljusvekarna i dina behållare med hjälp av grillpinnar eller glasspinnar som stöd för ljusveken. Detta för att veken inte ska trilla åt sidan när du häller i den smälta ljusmassan.

Häll försiktigt i ljusmassan med hjälp av soppsleven och låt ljusmassan stelna. Låt stödpinnarna vara kvar som stöd tills ljusen stelnat. Klipp ner veken till en längd på ca 1 cm innan du tänder ljuset. Om veken är för lång kan den börja sota.Njut av dina fina ljus och att du tagit tillvara på värdefullt stearin! Allt för en ljusare och mer hållbar framtid!

Relaterat

Myrorna Upgrade by Sanna

Myrorna Upgrade by Sanna

Tillsammans med kreatören Sanna Evers vill vi inspirera dig och fler att använda mer, lite längre – så nu presenterar vi Myrorna Upgrade.…

Läs mer


Så gör du: Matsalen i Sköna hems trendfärger för 2019 från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

Så gör du: Matsalen i Sköna hems trendfärger för 2019 från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

En möbelgrupp från förra sekelskiftet fick en helt uppdaterad färgskala som flirtar med dåtidens nyanser. Även här är det bara lite färg och…

Läs mer


Myrorna testar: så lägger du upp byxor utan att sy

Myrorna testar: så lägger du upp byxor utan att sy

Har du också en ständigt växande hög av syprojekt i din garderob? När man handlar kläder second hand får man räkna med att…

Läs mer