Tre solbrillor att sukta efter i vår (och tips på hur du ser till att de inte repas)

Vi har botaniserat bland vårens hetaste solglasögon, och hittat tre bågar som gör dig redo för sommarvärmen. Häng med på en trendspaning. Men komihåg att aldrig torka brillorna på jackan. Okej? Längst ner hittar du tips på hur du på bästa sätt tar hand om dina brillor. En ledtråd: Det är enkelt!

Äntligen vår! Och med den, solglasögon! Mode och solglasögon är en över 70 år gammal allians. Redan på 50-talet började dåtidens filmstjärnor bära tonade glasögon och med Greta Garbo, John Lennon och Audrey Hepburn som inspirationskällor ville allt fler ikläda sig de tonade glasen.

Idag finns det fler former och modeller än man kan hålla reda på. Glamorösa, runda, fyrkantiga, kattlika, wayfarers eller pilot? Vi har sommarkänslor! Här är tre vintagemodeller att hålla utkik efter i vår:

Se på katten!
I vår är stjärnan bland solglasögon den klassiska modellen cat eye – bågen som minner om kattdjurens vackra ögon. Allt från 50-talets överdimensionerade bågar, till 90-talets minimalism är eftertraktat just nu. Dessa feminina favoriter trivs fint till den festliga looken. Eller som din enda accessoar på stranden! Mjau! Denna modell är dessutom en riktig vintagefavorit, och eftersom den prytt generationer av glasögonbärare finns det goda chanser att du hittar kattlikt i våra butiker.   Kom ut ur puppan!
I vår vill vi inspireras av fjärilens vingar när vi handlar solbrillor! Fjärilsformade solglasögon är smickrande, de ger ansiktet fler vinklar och mjukar upp linjerna. Dessutom är ofta dessa modeller större i glaset, vilket gör dem till ett bra solskydd. Tänk bara på att de ska sitta rätt. Plastbågar är viktigt att de sitter bra över näsan eftersom det inte går att justera. Har bågarna sadlar över näsan är det lättare att justera. Testa noggrant i butik.En rund karaktär!
Runda solglasögon – en vintageklassiker som verkar bli mer och mer populär för varje år. I plast, i metall, i guld eller kolsvart? Allt klär en stjärna! De runda brillorna kan verkligen lyfta vilken look som helst. I vår matchar vi dem med en stilren skjorta, en enkel klänning eller en enfärgad t-shirt. Låter brillorna göra jobbet, helt enkelt.

Vårda dina solglasögon!
Hur tar du då hand om dina solglasögon på bästa sätt? Denna så viktiga accessoar! Det viktigaste är förstås att de inte blir repiga. Därför ska du aldrig putsa dem med jackärmen eller tröjan. Det är nämligen stor sannolikhet att du då råkar rispa dina klenoder.

Ett till tips är att förvara dem klokt. Gärna i fodral! Och aldrig i värme! Om du råkar glömma brillorna i solen, till exempel på instrumentbrädan i bilen, kan de faktiskt tappa formen. Detta gäller också om du skjuter upp dem på huvudet titt som tätt. Skalmarna är känsliga och gillar inte att töjas allt för mycket.

Rengör dina solglasögon såhär:

Skölj först i ljummet vatten och droppa sedan en liten droppe diskmedel på vardera sida av glaset. Gnugga mjukt med fingertopparna på varje sida och skölj bort ordentligt. Viktigt att inte ta för mycket diskmedel och att skölja av dem ordentlig, (då diskmedlet annars kan lägga sig som en hinna på glaset och spegla alla regnbågens färger). Torka därefter med mjuk mikrofiberduk, en glasögonduk eller hushållspapper. Voilá! Hela och rena solbrillor.