Nytt härbärge för kvinnor – alltfler kvinnor i hemlöshet

Sedan 1 januari driver Frälsningsarmén ett kvinnohärbärge med sex platser i Uppsala. Detta efter att man har sett ett ökat behov av ställen som dessa. ”Det finns många hemlösa kvinnor i Uppsala som behöver lugn och ro om natten”, säger Per Arenlid, verksamhetsansvarig.

När du handlar på Myrorna går överskottet från försäljningen till det sociala arbetet som Frälsningsarmén bedriver. Det är omfattande och består av många olika saker. Att på olika sätt stötta människor i hemlöshet är en av dem. Nu satsar Frälsningsarmén mer på den växande gruppen hemlösa kvinnor. Tillsammans med arbetet mot människohandel och skyddade boenden för kvinnor som utsatts för våld i hemmet eller trafficking är detta en viktig del för att skapa större trygghet för utsatta kvinnor.

Från Frälsningsarmén:

Fler kvinnor i hemlöshet

Statistiken säger att fler kvinnor numera lever i hemlöshet jämfört med tidigare och det är även något som medarbetare inom Frälsningsarméns sociala verksamheter har noterat. Sedan årsskiftet driver Frälsningsarmén därför natthärbärget Sagahemmet i Uppsala med sex platser för just kvinnor.

Kvinnohärbärget har öppet klockan 19.30-7.30. Där erbjuds sängplats, middag, kvällsfika, frukost och möjlighet till dusch och tv-tittande. Avtalet med kommunen sträcker sig över tre år.

Förutom kvinnohärbärget har Sagahemmet också ett stödboende.

Substansberoende vanligt bland yngre

Förutom att fler kvinnor lever i hemlöshet så har substansberoende, som ofta hör ihop med hemlöshet, även smugit sig ner i åldrarna.

– Missbruket breder ut sig och det finns mycket mer att välja på nu. Droger som fentanyl och GHB är så starka att det är lätt att feldosera, vilket kan leda till dödsfall och det har vi sett några gånger, säger Per Arenlid.

– Hamnar man i fel sällskap vid ett par tillfällen och av en slump testar något så kan det räcka för att bli fast, fortsätter han.

Texten är förkortad från ursprungsform och finns i sin helhet på fralsningsarmen.se