Louise Linderoth gör funktionsanpassade festkläder

Modedesignern Louise Linderoth har fått ta emot prestigefyllda priser och har hyllats av modemagasinet Vogue. Nu funktionsanpassar hon second hand-festkläder för att fler ska känna sig fina när det vankas festligheter. Myrorna hälsade på ateljén på Textilhögskolan i Borås.

När Louise Linderoth gick från att använda kryckor till rullstol för fem år sedan blev utbudet av kläder plötsligt begränsat. Plaggen följde inte längre kroppen på samma sätt utan kunde vara obekväma och fastna i hjulen. Kollektionen Funktionsanpassade festkläder är vad hon själv önskar se i en helt vanlig butik.

– Att presentera en kollektion som är anpassad personer som använder rullstol eller permobil är stort. Det finns ett behov av att kunna uttrycka sin identitet genom kläder, säger Louise Linderoth.

Louise Linderoth pluggar modedesign på Textilhögskolan i Borås. För henne har det varit naturligt att utgå från sin egen kropp. Till sin hjälp har hon en sittande provdocka.

Hur kommer det sig att du tackade ja till uppdraget?
– Det går helt i linje med vad jag gör i mina studier men också utanför. Projektet är bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv men också ur ett rent representations- och inkluderingsperspektiv. Jag är väldigt glad över att få vara en del av det här projektet.Vad är din hemlighet när du anpassar kläderna?
– Jag tycker om att använda anpassningar för att skapa ett nytt uttryck. När jag förlänger ett plagg kan jag använda en nätspets istället för ett praktiskt material, en festligare knapp om det behövs eller fina draperingar med resårbandet. De blir snygga detaljer istället för att se ut som anpassningar.

Stylisten Mirjam Julin har valt ut plaggen i Myrornas butiker för att sedan låta Louise Linderoth funktionsanpassa dem.

Hur ser klädbranschen ut när det kommer till funktionsanpassade festkläder?
– Det finns knappt överhuvudtaget i Sverige. Vad som finns är funktionsanpassade kläder som tar bort plaggets identitet. Men funktionsanpassade kläder behöver varken se ut som sjukhuskläder eller sportfunktionskläder.Vad betyder kollektionen för personer som använder rullstol eller permobil?
– Jättemycket. Den får en att känna sig inkluderad och viktig, att ens egen kropp är lika betydelsefull som någon annans att skapa kläder för. Det betyder mycket att kunna klä sig i en partyklänning utan att kompromissa och tänka ”den är väldigt obekväm och svår att köra runt i men när jag sitter still går det bra” eller liknande. Det krävs initiativ från många håll för att det ska bli en förändring. Detta projekt är ett steg i rätt riktning, säger Louise Linderoth.Funktionsanpassade festkläder finns att buda på i vår webbshop till och med den 16 december.

Följ @lou.linderoth på Instagram för att hålla dig uppdaterad om hennes pågående projekt.

I början av december lanserades den första second hand-kollektionen med funktionsanpassade festkläder. Kollektionen är ett samarbete mellan Särnmark Assistans och Myrorna.