​Kändisarnas favoritplagg får nytt liv i Myrornabloppis

Myrorna lanserar Myrornabloppis på Tradera och kombinerar stjärnglans med medmänsklighet. Bland auktionerna syns handplockade kändisars garderobsfynd – allt från Fredrik Wikingssons favvo-tisha, till Martina Bonniers coutureklänning. En unik chans för medvetna konsumenter att förgylla garderoben, och samtidigt vara med och rädda världen.

För Myrorna går mode hand i hand med hållbarhet. Övertygelsen att prylar och kläder kan få nytt liv hos nya ägare, har funnits sedan starten 1896. Det är en övertygelse som allt fler delar, och kändisar är inget undantag. I garderoberna hos Sveriges medie- och modeprofiler finns riktiga guldklimpar.

Inför Myrornabloppis har mode- och medieprofilerna Jonna Bergh, Sandra Beijer, Filip&Fredrik, Hanna Stefansson, Joy, Martina Bonnier och Kitty Jutbring rensat i garderoben. Bland plaggen som skänkts finns välanvända gamla älsklingar, och exklusiva kreationer.

– Intresset att skänka till vår Myrornabloppis har varit väldigt stort. Många vill göra skillnad! Vi har handplockat ett fint gäng som visar att det är coolt med återanvändning och medmänsklighet. Med bloppisen vill vi sätta fokus på givandet. Myrorna samlar in 22 ton textilier varje dag och varenda kilo räknas, så ju fler som tänker på att skänka… desto bättre. Särskilt med tanke på att svenskarna kastar 197 ton kläder och hemtextil om dagen, säger Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog.

Ordet bloppis är en kombination av orden blogg och loppis och hamnade år 2010 i Språkrådets nyordslista. Sedan dess har begreppet använts allt oftare för försäljning av prylar och kläder på nätet. Myrorna har förlagt sin bloppis hos Tradera, som med sina 1 miljon unika besökare i veckan kan ge auktionerna en positiv knuff i rätt riktning.

– Vi är eld och lågor över Myrornabloppisen! Många unika auktioner går att hitta på Tradera och det läggs upp tiotusentals annonser hos oss varje dag, men detta är något utöver det vanliga! Vi är stolta över att vi kan vara en del av projektet, som förhoppningsvis genererar en stor summa pengar till samhällets behövande, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Auktionerna startar den 4 maj kl 14 och pågår till och med 14 maj. Pengarna från försäljningen går direkt till hjälp för människor som har det svårt runtom i landet. Det handlar om insatser så som härbärgen, skyddade kvinnoboenden, matkassar till barnfamiljer, kollon och hjälp till nyanlända.

Dessa auktioner startar 4 maj:

  • Modeprofilen och Styleby-grundaren Jonna Bergh har skänkt en klänning från danska modemärket Stine Goya.
  • Filip Hammar skänker en linnekostym från Oscar Jacobson i klassiskt snitt. Kostymen bar Filip när Filip & Fredriks podcast slog publikrekord i Globen i juni 2014, med 16 592 i publiken.
  • Fedrik Wikingsson har skänkt en randig t-shirt från Maison Kitsuné som återfinns på många av medieprofilens Instagrambilder. Den är enligt egen utsago ungefär det enda som Fredrik bar under 2014.
  • Modebloggaren och skribenten Hanna Stefansson bidrar med en trendsäker ljusrosa lammpäls från danska succémärket RAVN.
  • Martina Bonniers gåva är en aprikosfärgad couture aftonklänning med släp, och fantastiska brodyrer – designad av Åsa Örterström och uppsydd för fotograferingen till Martinas bok Obsession. Som bonus medföljer ett signerat exemplar av boken.
  • Författaren och bloggaren Sandra Beijer hade en underbar nyårsafton i den svarta spetstoppen som hon skänkt till bloppisen.
  • Artisten Joy har skänkt två plagg av olika karaktär: en lång galaklänning i svart och guld som hon bar på releasegalan för boken Black Vogue, en klänning från samarbetet mellan H&M och Versace och en tröja med Looney Tunes-karaktären Pip.
  • TV-profilen och bloggaren Kitty Jutbring har rensat ut sin coola och personliga kavaj med tydliga 80-talsinfluenser.
  • Dessutom går det att buda på ett par störtcoola Levi’s 501 och en 90-talsjacka som Joy bar i Rehaul-filmerna som hon spelade in tillsammans med Myrorna i vår.

Myrornas kändisauktion är över – men du kan fortfarande fynda utvalda föremål och plagg här varje vecka!