Ge din skjorta nytt liv!

Oh no! Favoritskjortan har påtagliga spår av användning och kragen är alldeles nött och sliten… Vänta lite! Släng den INTE – fixa till den istället! Vi visar dig hur:

Kragen ser trist ut och drar ner helhetsintrycket, även om resten av skjortan är i prima skick. Vad göra? Genom att sprätta bort kragen så får skjortan ett nytt liv med en enkel murarkrage istället! Även kallad sotarkrage,  – kärt barn har många namn och så får även denna skjorta flera liv.

Allt du behöver är en sprätt eller vass sax, nagelsax funkar bra, nål och tråd. Har du en symaskin är det ett plus.

Steg 1: Börja med att sprätta bort den yttre kragen som går runt nacken. Här behövs det lite tålamod, det är många små stygn. Det finns dock en liten genväg att ta: När du når punkten där kragen är fastsydd på det så kallade kragståndet, så kan du börja sprätta rakt in i den sömmen som är gömd istället. Då sprättar du upp både sömmen och stickningen som ligger utanpå i samma veva. Smart va?

Det är lättare och roligare än man tror att sprätta.

Steg 2: Snart är hela kragen bortsprättad och den utanpåliggande stickningen också. Kvar är bara kragståndet. Nu är det dags att nåla ihop den nya murarkragen! Nåla tätt som på bilden så att de två kragdelarna, under och över kragen, håller sig på plats kant i kant. Lite pilligt, men håll ut, snart är du i mål!


Sy det sista med maskin eller för hand:

Steg 3: Har du en symaskin, så följer du den gamla stickningen när du syr. Det går också fint att sy ihop kragen för hand. Sy då i överkanten, enligt foto, inte i den gamla stickningen, de små hålen efter den gamla stickningen går oftast ihop efter tvätt.

En ny skjorta är född!

Ta da! Klart. Lön för mödan! Vem kan tro att detta är samma utslitna skjorta som höll på att kasseras till trasor? Lycka till!