Duka upp för klimatet – Earth hour day 28 mars

Den 28 mars kl 20.30 till 21.30 är det Earth Hour day. Ett perfekt tillfälle att samlas hemma och lägga extra energi på en klimatvänlig middag med tända ljus. Varför inte låta Earth hour day-dukningen få ett tema.

Vi har valt glaciärer som inspiration för vår Earth hour-dukning. Att påminnas om vikten av våra glaciärer känns extra viktigt just nu, när de smälter och försvinner i rasande takt.

I våra butiker hittar du mängder av transparent glas till earth hour day dukningen med tema glaciär! Eller tänker du kanske ett annat tema? Gör en egen moodboard, gå till närmaste Myrorna och plocka ihop en hållbar dukning om det behöver kompletteras mot det du har hemma. Om du vill – skänk gärna tillbaka det till oss igen. Var en cirkulent!

Konsumera mindre

En stor del av de utsläpp av växthusgaser som orsakar det kommer från vår konsumtion. Och då är vi i Sverige ordentliga bovar! Vår konsumtion av nytt motsvarar 4,5 jordklot – om året.

Varje sak du köper lämnar ett avtryck på planeten. I produktionen, som ofta sker i andra länder, används metaller, kemikalier, plast, tyg och trä – och allt har ett ursprung och en miljöpåverkan.

Textilier och kläder som de svenska hushållen konsumerar ger upphov till mer än 4 miljoner ton CO2. Utöver att prylar och kläder ger klimatpåverkan, påverkar de också djur och natur. Resurser tas ofta från djurens livsmiljöer vilket påverkar negativt. Ett tydligt exempel är elektronikprylar där mycket av metallerna i kretskort och batterier kommer från skövlade regnskogsområden, vilket drabbar gorillor och schimpanser. Produktionen har dessutom ofta sociala konsekvenser för människor – både de som arbetar i produktionen och de som bor i närheten. Inte minst gruvindustrin är ofta förknippad med stora problem med arbetsmiljö, arbetsrätt och brott mot mänskliga rättigheter.

Källa: WHO