Ditt köp kan skapa trygghet i en annars otrygg vardag

Helena och Jakob tog sig från Tjeckien till Sverige men den första tiden var svår då Helena var gravid och de knappt hade mat att äta. Ett tips ledde dem till Frälsningsarmén och Söderkåren som hjälper dem både praktiskt och ekonomiskt. Kåren har blivit som deras andra hem.

I hemlandet, Vitryssland, var Helena politiskt engagerad i tonåren och deltog i demonstrationer mot presidenten. Hon färgade håret blått och hade piercingar, något som omgivningen inte alls gillade.

– Om man inte ser ut som alla andra där så får man stora problem. Jag har blivit misshandlad, även av kvinnor, berättar Helena.

Hon påpekar också att polisen är så korrumperad i landet så därför kan man inte räkna med att få hjälp när man behöver. Helena var fast besluten om att skapa sig en bättre tillvaro någon annanstans. Helena tog sig först till Tjeckien där hon bodde i fem år och arbetade som fotograf. Där träffade hon Jakob som kommer från Ukraina. Tillsammans åkte de till Sverige men även här väntade en tuff tillvaro. Jakob blev exempelvis lurad och fick ingen lön för sitt jobb. Ofta hade paret inte pengar till mat och när Helena blev gravid försvårades situationen ytterligare eftersom de dessutom saknade bostad.

Till Söderkåren i Zinkensdamm kommer Helena och Jakob regelbundet och får stöttning av olika slag. Till exempel får de hjälp att hitta köksgeråd och annat till hemmet i den närliggande Myrorna-butiken. Dessutom besöker Helena kåren varje vecka för att delta i träningspass och låta sonen Oscar vistas i det stora lekrummet.

– Här finns det jättefina människor som lyssnar när man beskriver sin situation. Jag är jättetacksam för Frälsningsarmén och har fått mina första svenska vänner här, säger Helena.

Din gåva eller ditt köp skapar trygghet

När du skänker eller handlar på Myrorna är du med och stöttar verksamheter som dessa. Hela överskottet från vår försäljning går till Frälsningsarméns sociala arbete.

Här kan du läsa mer om Frälsningsarméns sociala arbete.

Här kan du ta del av Helenas och Jakobs berättelse i sin helhet.