Är dina kläder vintage eller retro – så vet du!

Vi på Myrorna älskar kläder som bär på en historia. Genom att mixa och matcha klassiker med moderna plagg, så skapar du enkelt personlighet och något som blir unikt för just dig!

 

Modeskapare har genom alla årtionden inspirerats av historien, även herrmodet har tagit flera vändningar genom åren. På 1920-talet kunde man se skjortor med fastsydda detaljer i form av halsband och spännen, detta återspeglades i det färgsprakande 70-talet. Efter att jeansen i flera år varit stuprörsformade så är de nu plötsligt utsvängda. Olika stilar, detaljer och uttryck kommer hela tiden tillbaks inom modevärlden. Ni har säkert hört uttrycket ”det hade jag när jag var ung” och saken är ju den, att modet flera gånger kommer åter i nya utföranden och modeller. Därför är just second hand bra för den som vill hitta handplockad vintage, retroinfluerad design och för den som är på jakt efter den senaste trenden!

Här visar vår egen second hand-expert Simon Olsson, från vår butik i Helsingborg en herroutfit av klassiskt snitt!

Är dina kläder vintage eller retro? Så vet du!

Retro eller vintage? Båda orden används flitigt inom second hand för såväl möbler, prylar som kläder. Begreppen går ibland in i varandra men vissa distinktioner finns det ändå:

Kortfattat brukar man säga att vintage syftar på kläder som faktiskt producerats förr, medan begreppet retro oftast syftar på nyproducerade plagg som skapats med inspiration från äldre stilar. De kan tillexempel vara gjorda med tidstypiska objekt som inspiration, men behöver inte nödvändigtvis vara rena kopior av gamla prylar.

 

Vad är grejen med retro?

Ordet och begreppet retro kommer från franskans ”rétrospectif” som betyder ”tillbakablickande”.  Det vill säga att designen på retro-kläder har snitt och detaljer som gör att vi direkt känner igen oss i de olika årtiondenas motiv och former. Det kan vara mönster som går åt orange och brunt i kläder från 70-talet eller 80-talets kavajer med breda axelvaddar i pastelliga toner. Samma sak gäller vårt bohag: 50-talets färgsprakande inredning med detaljer av galon som är en favorit för många retro-älskande människor!

 

Vilka kläder är vintage?

En omtvistad tumregel är att ett plagg måste vara minst 25 år gammalt för att få kallas för vintage. Även om denna gräns inte är knivskarp, så kan 00-talets designplagg få vänta några år till innan de kan få räknas som äkta vintage. En allmänt vedertagen definition av vintage är dock att plagget skall vara producerat av en mycket hög kvalitet! Visste du förresten att också  ”vintage” härstammar från Frankrike och vinvärlden, där finare årgångsviner benämns som just… VINTAGE!

Simon Olsson jobbar i Myrornabutiken i Helsingborg och älskar vintage och retro

Vintage hittar du bara second hand!

Det kanske kan låta kaxigt, men det är faktiskt sant: Definitionen av just vintage är att det är kläder från förr, och du hittar därmed inte nyproducerad vintage ute i butik.

Riktig vintage andas kvalitet för att plaggen skall överleva i årtionden och tillslut hamna i en second hand-butik. Plagget behöver därmed vara tillverkat i såväl bra som kloka materialval. Tack vare den goda kvaliteten kan generation efter generation hitta fin vintage.

 

Handla vintage online

Internet älskar vintage och second hand! Nätet dignar av favoriter från tidigare årtionden och idag går det att handla vintage för både herr som dam online. Kika in i vår webshop med jämna mellanrum för att hitta vackra plagg från svunna tider, och helt plötsligt har kanske även du ett vintageplagg i din garderob!

 

Klimatsmart, hållbart, kemikaliefritt och miljövänligt!

Oavsett om du är på jakt efter retro eller vintage gör du jorden en tjänst när du handlar kläder från förr, eftersom det inte går åt några nya resurser för att tillverka dem. En klänning i polyester kan förbruka hela 150 liter rent vatten, 1, 4 kilo kemikalier och orsaka 17 kilo i koldioxid när den tillverkas. För att tillverka en enda t-shirt av bomull går det åt 2600 liter rent sötvatten och 4,5 kilo koldioxid släpps ut. Att välja second hand är med andra ord en riktigt god idé!

 

Välkommen in till oss för en hållbar resa genom modehistorien!