Älskade glas: rolig fakta du kanske inte visste?

Just nu är våra butiker fyllda med fantastiska glas. Perfekta för ditt dukade bord, som prydnader eller som blomvaser till dina sticklingar. Här har vi samlat roliga fakta om glas, som du kan imponera med i vår:

Sanden blev till glas – av en blixt
Vår favoritkunskap just nu: Glas kan uppstå naturligt om blixten slår ned i sand! De vanligaste glasen, som flaskor och fönster, tillverkas dock i fabriker, av råvaror som soda, kalk och sand.

Kasta inte sten i glashus …
… och heller inte dricksglas i glasåtervinningen! Det är nämligen så att glasen vi dricker ur har en annan kvalitet än glasförpackningar, och ska sorteras som restavfall. Om  allt för många dricksglas hamnar i glasåtervinningen kan man inte längre återvinna materialet. Hela glas kan man alltid lämna till oss på Myrorna.

Botten upp?
Huruvida man ska förvara glasen upp eller ner i skåpen är en återkommande debatt. Uppochnedvända glas blir inte dammiga – men risken för kantstötningar blir högre. Vi har ingen åsikt i frågan, men däremot vill vi tipsa dig om att lufta glas som stått upp och ner innan servering. Skaka dem i luften så blir de fräscha och redo att användas.

Så får glas sin färg
Har du någon gång funderat på hur farmors glasvas blev sådär vackert klarröd? För att färga glas tillsätter man metalloxider. När glasblåsaren använder fluor blir glaset vit, silver blir rött, kobolt blir blått och svavel blir gult.

Svenskarna är bäst på glasåtervinning!
Glas går att återvinna hur många gånger som helst, och vi i Sverige är faktiskt bäst i världen på att återvinna glas, vilket är en riktig vinnare för klimatet. Det går åt 20% mindre energi för att smälta återvunnet glas jämfört med att tillverka glas av ny råvara. När man tillverkar glasprodukter av återvunnen glasmassa istället för nya råvaror innebär det att 45% mindre koldioxid släpps ut. Glasklart!
Ättika gör susen för grumliga glas!
Kristallglas gillar inte diskmaskiner, särskilt inte när de har några år på nacken. Diskmaskinens temperatur gör nämligen glasen grumliga. Faktum är att en skvätt ättika kan göra susen.

GUIDE: Så rengör du kristallglas med ättika

Du behöver:

  • Ättika
  • Vatten
  • Diskmedel
  • Disktrasa

Gör så här:
1. Blanda en del vatten och en del ättika i ett rent kärl.
2. Lägg ner en eller flera rena disktrasor i blandningen. Se till att trasorna blir genomblöta!
3. Lägg därefter trasan tätt mot avlagringen på glaset och låt ligga över natten.
4. Diska kristallglasen i varmt vatten för att avlägsna all ättika.
5. Torka kristallglasen med en mjuk trasa.

Klart!