Allt ljus på lampan! Vi reder ut hur du bäst inreder med lampor.

Varde ljus! Få detaljer kan förändra ett rum lika effektivt som belysning. Med rätt lampor kan du lyfta ett rum från kallt till ombonat på ett kick. Här har vi samlat allt du behöver veta för att sätta en lysande prick över i där hemma. Låt oss rikta strålkastarna mot en av inledningens huvudrollsinnehavare – lampan.

Har du hittat en galet snygg industrilampa second hand? Eller en antik ljuskrona på loppis? Fått en vacker fönsterlampa av en kompis? Grattis! Begagnad belysning är ett hållbart sätt att skapa stämning och samtidigt ge ditt hem en personlig prägel. Vi har koll på det viktigaste att tänka på när du ska inreda med ljus. Häng med!

Hur inreder man med belysning?

Belysning kan vara detaljen som ger ett rum den genuina hemmakänslan, gör det ombonat och trivsamt. Bra belysning behöver inte nödvändigtvis vara stark. Faktum är att mörker är lika viktigt som själva ljuset när du bygger känslan i ett rum. Men det viktigaste är att inte spara på krutet.

Lagom många lampor!

Ett normalstort rum kräver ofta mellan fem och sju ljuskällor för att upplevas tillräckligt upplyst och samtidigt intressant för ögat. Ska du lysa upp ett arbetsrum, så som ditt kök, behöver dina lampor fungera som arbetsbelysning. Snåla inte med styrkan!


Hitta din stil!

Vad vill du att lampan ska bidra med för stil till ditt rum? Letar du efter en speciell tidsepok, din favoritfärg, eller ett visst material som trä eller mässing? Om du vet vad du letar efter så är chansen större att du hittar en lampa du blir nöjd med under en lång tid. Leta efter bilder på nya och gamla lampor online, och ta dig en funderare på hur din drömlampa ser ut!


Välj färgton!

Dags att läsa på om färgtemperatur. Belysningen i ett rum ska ha samma temperatur, för bästa möjliga harmoni. Föredrar du kallt eller varmt ljus? Det är det som avgör vilket antal Kelvin du ska välja! Ett högt Kelvintal ger ett kallare ljus, medan lägre Kelvin (från 3000 och nedåt) är mer varmvitt.

 

Prova placeringen!

Vissa lampor är konstverk i sig, och står gärna i rampljuset. Andra, som spotlights, låter ögat vandra till en tavla, en grön växt eller en detalj du gillar extra mycket. Matbordslampor ska ofta hänga lägre än vad man tror – ungefär en halvmeter ovanför bordet. Då blir varken små eller stora gäster bländade. Kort sagt: prova placeringen och rikta ljuset med omtanke!

Det finns massor av lampor där ute som väntar på att bringa ljus till nya hem. Välkommen till någon av våra butiker!

 Psst! Att köpa lampor second hand är inspirerande och kul, men det kräver att du är lite extra uppmärksam. Kom ihåg att aldrig själv byta stickkontakt på en lampa, om du inte är utbildad och vet vad du gör. I värsta fall kan hela lampan bli strömförande. Är du osäker, så låt alltid någon som har riktigt bra koll på el ta en titt på både din lampa och eluttaget du har tänkt koppla in den i.